Debatt

Stå fast vid att äldre ska vaccineras först

Debattörerna: Vi ser hur turordningen hotas av intressegrupper

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi äldre måste komma först i vaccinationsköerna. Tyvärr ser vi hotbilder när intressegrupper agerar för den egna gruppens rätt till förtur, skriver Sveriges fyra stora pensionärsorganisationer.
Vi äldre måste komma först i vaccinationsköerna. Tyvärr ser vi hotbilder när intressegrupper agerar för den egna gruppens rätt till förtur, skriver Sveriges fyra stora pensionärsorganisationer.

DEBATT

DEBATT. Coronapandemin har slagit hårt mot Sveriges äldre. När viruset tvingade fram begränsande åtgärder fick vi ta ett särskilt ansvar: ”Träffa ingen”, ”isolera dig”, var budskapen. Många drabbades av ensamhet och psykisk ohälsa. Pandemin innebar ett dråpslag mot äldres möjligheter till gemenskap när många aktiviteter ställdes in.

Samtidigt har många äldre fått betala pandemins absolut högsta pris. Fram till den 19 januari i år hade 9 827 personer över 70 år dött med covid-19. De utgör 91 procent av de som hittills har avlidit.

Vi kan nu se ljuset i det årslånga mörker som pandemin har skapat. Hoppet om att få återgå till ett normalt liv har tänts genom att vaccinationer nu har kommit igång.

Det är självklart att alla vuxna ska få det skydd som vaccinet ger. Men det gäller att ta det i rätt ordning. Det är särskilt viktigt när tillgången till vaccinet är begränsat och vi menar att den prioriteringsordning som finns måste följas.

Folkhälsomyndigheten är tydlig i sin indelning av prioriterade grupper: ”Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död. Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder”. Detta har gett en fördelningsnyckel för vaccin till regionerna som utgår från andelen i befolkningen som är 70 år och äldre.

Tyvärr kan vi som företräder landets äldre se hotbilder. Samtidigt som tillgången till vaccin inte verkar vara garanterad så agerar intressegrupper för den egna gruppens rätt till förtur.

Från pensionärsorganisationernas sida är vi tydliga: Detta får inte slå ut äldres rätt till tidig vaccinering. Prioriteringsordningen måste följas.

Samtidigt menar vi att det är viktigt att intensivvårds- och covidvårdpersonal inkluderas i ett tidigt stadium i vaccineringen.

Regioner och kommuner har ett avgörande ansvar för att vaccineringen fungerar. De har också ansvar för att prioriteringen av de äldre följs. Här måste samhällets olika aktörer tala med en röst, samordna sig och ha fokus på den enskilde.

Som företrädare för Sveriges pensionärer vill vi:

Äldre först

Myndigheternas riktlinjer utgår från störst risk att bli allvarligt sjuk, och den har våra medlemmar och andra äldre. Vi äldre måste komma först i vaccinationsköerna.

Sköt vaccineringen

Sverige har sedan länge väl fungerande strukturer för vaccinationer. Se till att de kunskaperna och erfarenheterna används i arbetet mot covid-19.

Använd vaccinet nu

Det är mycket angeläget att vaccinet så snabbt som möjligt ges till alla äldre. Hamstra inte vaccin!

Äldre har drabbats hårt under coronapandemin. Vi har isolerats och har i högre grad än andra grupper fått betala pandemins pris. Nu får det inte bli ett trippelslag genom att äldre också blir förlorare i vaccinationskampen.

Äldre måste få vaccineras först.  


Christina Tallberg, ordförande PRO
Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna
Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande SKPF Pensionärerna
Monica Blomberg, förbundsordförande RPG


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Visa ledarskap och ta tag i vaccineringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vaccin

Covid-19

Coronaviruset

Pensionärer

Christina Tallberg

Folkhälsomyndigheten