ÅSIKT

De som lyckas bäst är de som hotas läggas ner

Replik från Vårdföretagarna om maten till de äldre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Frågan om äldres måltider, trivsel och näringsintag tillhör välfärdens verkliga utmaningar. Men dessa skyms av den dominerande frågan i välfärdsdebatten – den om vinster, skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna i en replik om maten till de äldre.

REPLIK. Det är en smärtsam insikt att det i dag finns äldre som inte får den näring de behöver. Från barnsben har de kunnat se välståndet öka i Sverige. Att samma personer riskerar undernäring är ett stort misslyckande. Lyckligtvis är det här undantag i en välfärd som på det stora hela håller god kvalitet.

När Annica Sohlström och Yngve Gustafson lyfter frågan om äldres näringsintag i Aftonbladet (24/10) framgår att det inte är brist på föda som är problemet. Äldreomsorgen behöver bland annat rutiner som minskar risken för undernäring.

Socialstyrelsens färska enhetsundersökning visar att 80 procent av privat hemtjänst har rutiner för när en äldre misstänks vara undernärd, jämfört med 67 procent i kommunal hemtjänst. Liknande förhållanden råder på landets äldreboenden. 79 procent av de privata har rutiner för måltider, jämfört med endast 33 procent av de kommunala.
Den högre andelen rutiner för privata utförare gäller också matens innehåll. 93 procent av de privata äldreboendena har en plan för måltider som innefattar behov och önskemål. Kommunernas notering är 78 procent.

Genomtänkta rutiner innebär förutsättningar för medarbetare att ge omsorg av hög kvalitet. Frågan om äldres måltider, trivsel och näringsintag tillhör välfärdens verkliga utmaningar. Men dessa skyms av den dominerande frågan i välfärdsdebatten – den om vinster.

Det ironiska – och tragiska – är att de verksamheter som lyckas bäst i sitt kvalitetsarbete är de som hotas av nedläggning om vinstbegränsningarna blir verklighet.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM