Det verkar som att minnet sviker er, MP

Replik från Centerpartiet om utbyggnaden av Arlanda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Människor kommer inte sluta flyga. Vi vill därför se till att man gör det på ett så bra sätt som möjligt. Vi vill driva en omställning av flygsektorn med mer biobränsle och elektrifiering för mer hållbara flygningar, skriver debattörerna.
Människor kommer inte sluta flyga. Vi vill därför se till att man gör det på ett så bra sätt som möjligt. Vi vill driva en omställning av flygsektorn med mer biobränsle och elektrifiering för mer hållbara flygningar, skriver debattörerna.

REPLIK. Både Centerpartiet och Miljöpartiet vill minska utsläppen.

Vi är dock två olika partier som ser olika vägar till att nå det målet. För Miljöpartiet handlar det om att stoppa tillväxten.

Centerpartiet vill se en grön omställning där de resurser som tillväxten genererar ska gå till att bekosta projekt som minskar utsläppen.

Det handlar om ökad klimatsmart svensk biodrivmedelsproduktion och forskning för att ta fram nya klimatsmarta tekniker.

Människor kommer inte sluta flyga. Vi vill därför se till att man gör det på ett så bra sätt som möjligt. Vi vill driva en omställning av flygsektorn med mer biobränsle och elektrifiering för mer hållbara flygningar.

Men Sverige utgör bara en liten del av de globala utsläppen. Därför är det viktigt att jobba internationellt för att minska flygets globala klimatpåverkan.

Vi vill att Chicagokonventionen ska revideras så att vi kan införa en global koldioxidskatt på flygbränsle, att tilldelningen av utsläppsrätter inom EU ska skärpas och att internationella löften inom ICAO verkställs.

Flygskatter har införts i flera länder utan vidare framgång för miljön.

Jakop Dalunde skriver att Förbifart Stockholm är ett exempel där Centerpartiet ”sviker klimatet”.

Vi vill påstå att det är minnet som sviker Dalunde.

Det var S/MP-regeringen 2014-2018 som gav startbeslutet för det och andra stora vägprojekt.

Det är ett klimatsvek av Miljöpartiet att rösta nej till förslag som leder till förbättringar, även om de inte är perfekta. Det gör att steg i rätt riktning går förlorade.


Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson (C)
Anders Åkesson, transportinfrastruktur- och IT-talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE