Debatt

Barnmorskor förtjänar bättre arbetsvillkor

Replik från Miljöpartiet om situationen inom förlossningsvården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi måste göra mer för att öka bemanningen, och då är det enda sättet att se till så att fler vill bli barnmorskor, och att fler trivs på jobbet utan att slita ut sig, skriver Miljöpartiet i en replik om förlossningsvården i Sverige.
Vi måste göra mer för att öka bemanningen, och då är det enda sättet att se till så att fler vill bli barnmorskor, och att fler trivs på jobbet utan att slita ut sig, skriver Miljöpartiet i en replik om förlossningsvården i Sverige.

DEBATT

REPLIK. I ett upprop på Aftonbladet debatt skriver 102 barnmorskor att de har fått nog av personalbristen inom förlossningsvården. Bland vårdförbundets medlemmar funderar närmare hälften på att lämna yrket. Det är alarmerande men inget nytt.

Under alltför lång tid har anställda i förlossningsvården fått stå ut med undermålig arbetsmiljö och överbelagda förlossningsavdelningar. Situationer med personalbrist måste förstås lösas akut, både för personalens och de födande kvinnornas skull. Men för att få en bra och trygg förlossningsvård på lång sikt måste vi skifta perspektiv.

Med Miljöpartiet i regering har viktiga satsningar gjorts på förlossnings- och kvinnovården. Miljardbelopp har skjutits till och fokus har varit att stärka kompetensförsörjningen inom förlossningsvården och förbättra arbetsmiljön. Men det räcker inte.

Vi måste göra mer för att öka bemanningen, och då är det enda sättet att se till så att fler vill bli barnmorskor, och att fler trivs på jobbet utan att slita ut sig. Barnmorskor måste kunna känna att de gör ett bra jobb. Därför vill Miljöpartiet:

  1. Införa ett arbetsmiljölyft. Vi behöver satsa mer på barnmorskors arbetsmiljö för att fler ska söka sig till och vilja stanna inom yrket, utan att slita ut sig fysiskt och psykiskt.
  2. Satsa på bättre arbetsvillkor. Vi behöver investera mer i de anställda och förbättra återhämtningen. Miljöpartiet vill se en större flexibilitet och att fler barnmorskor ges möjlighet till förkortad arbetstid med bibehållen lön, för minskad stress och mer tid till återhämtning. Därför har vi föreslagit en Hållbarhetspott för att ge arbetsgivarna utrymme för att testa flexibla arbetstidsmodeller.
  3. Erbjuda fler vägar till barnmorskeyrket. En förbättrad arbetsmiljö och bättre villkor är en förutsättning för fler barnmorskor i yrket. Vi vill också se ökade möjligheter till betald vidareutbildning för sjuksköterskor för att fler ska kunna utbilda sig till barnmorskor.

Från Miljöpartiets sida vill vi vara tydliga - det räcker inte att anställda inom vård och omsorg hyllas som hjältar och samhällsbärare. Det är hög tid att barnmorskor får de förbättrade villkor som de förtjänar.


Isabella Lövin, språkrör (MP)
Janine Alm Ericson, jämställdhetspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Aftonbladet granskar förlossningsvården

LÄS VIDARE

DEBATT Ni gör så att vi förlorar stoltheten till vårt jobb

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet granskar förlossningsvården

Förlossningsvården

Barnmorska

Graviditet

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Miljöpartiet