C, er syn på invandring till EU är orealistisk

Tomas Tobé (M) i slutreplik om migrationen till Centerpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Resultaten av Centerpartiets inflytande på svensk invandringspolitik ser vi bland annat i den så kallade gymnasielagen. Lika orealistisk tycks nu tyvärr deras syn på invandringspolitiken på EU-nivå vara, skriver Tomas Tobé (M).
Resultaten av Centerpartiets inflytande på svensk invandringspolitik ser vi bland annat i den så kallade gymnasielagen. Lika orealistisk tycks nu tyvärr deras syn på invandringspolitiken på EU-nivå vara, skriver Tomas Tobé (M).

DEBATT. Det är uppenbart att Centerpartiet inte vill medverka till att Europa tar kontroll över invandringen. Det Abir Al-Sahlani förespråkar är till stor del det system som fallerat under lång tid, vilket har genererat en ohållbart hög invandring till Sverige.

Nu behöver den europeiska invandringspolitiken förändras från grunden. Det krävs förstärkt gränskontroll, att varje land i ökad utsträckning ska kunna bestämma volymen på sitt mottagande och omedelbar gemensam asylprövning direkt vid yttre gräns eller utanför EU.

Ett ökat fokus i biståndet på att minska grundorsakerna till migration, samt fler samarbeten med länderna i Nordafrika och Mellanöstern är centralt.

Al-Sahlani är kritisk till samarbeten med tredje land, men faktum är att nuvarande samarbeten kraftigt har minskat antalet asylsökande till EU. Samarbetet med Turkiet är inte perfekt, men helt nödvändigt för att vi inte ska återgå till en situation likt den under krisåret 2015. Centerpartiets motstånd mot den här typen av avtal är därför naivt.

Att dessutom stå fast vid linjen om en tvingande omfördelning – det som framför allt blockerat lösningar i invandringspolitiken i EU – är inte en konstruktiv utgångspunkt.

I stället behöver vi vara pragmatiska för att en fungerande politik ska kunna komma på plats. Det är avgörande inte minst för Sverige som har stora segregationsproblem och som haft ett alltför högt mottagande under lång tid.

Resultaten av Centerpartiets inflytande på svensk invandringspolitik ser vi bland annat i den så kallade gymnasielagen. Lika orealistisk tycks nu tyvärr deras syn på invandringspolitiken på EU-nivå vara.


Tomas Tobé, Europaparlamentariker (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE