Nej, SD ni är inte ett parti som alla andra

Slutreplik från Lina Stenberg om SD:s valaffisch

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Faktum är att om SD varit vilket parti som helst hade de inte tapetserat tunnelbanehållplatser med falsk historierevisionistisk propaganda, skriver Lina Stenberg.

SLUTREPLIK. Det är absurt hur Sverigedemokraterna i ena andetaget är hur öppna som helst med sin högerextrema världsbild och i nästa försöker framstå som vilket parti som helst.

Men de två sidorna går inte ihop. Hur gärna de än försöker verka rumsrena hos väljarna är det svårt att missa deras antidemokratiska, öppet rasistiska sida.

I sin replik ställd till mig försöker SD kidnappa uppsåtet i min uppmaning att inte förstöra partiets valaffischer. De försöker få det till att handla om hur synd det är om dem som inte behandlas som andra partier.

Men eftersom de inte är ett parti bland andra bör de inte heller betraktas som ett sådant.

För hur gärna de än vill tvätta av sig extremiststämpeln är det belagt att SD är den i särklass vanligaste partitillhörigheten bland de som hotar och trakasserar.

Har man nazistiska rötter och tar sin ideologiska utgångspunkt i varje människas nedärvda essens, ja då är man inte vilket parti som helst.

Inte heller när man har en partiledare som uttalar sig islamofobiskt om att muslimer är vårt lands största hot. Eller när partiets tidigare andra vice talman säger att judar och samer inte är svenskar.

Faktum är att om SD varit vilket parti som helst hade de inte tapetserat tunnelbanehållplatser med falsk historierevisionistisk propaganda.

Och hade de varit vilket parti som helst hade ett uttryck av kritik mot dem inte per automatik lett till massivt hat och hot, något som troligtvis även kommer följa av den här slutrepliken.


Lina Stenberg, ledarskribent, Arbetet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

ARTIKELN HANDLAR OM