Debatt

Moderater – vi står upp för public service

Margot Wallström: Att M i Stockholm vill lägga ner SR och SVT är häpnadsväckande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna är inte ensamma om att vilja begränsa public service. Sverigedemokraterna har flera företrädare som hyllat utvecklingen i de länder där de fria medierna attackeras, skriver Margot Wallström.

Foto: TT

DEBATT

DEBATT. Vem kan man lita på? Kanske är frågan mer relevant än någonsin tidigare.

Enligt Förtroendebarometern 2019 litar vi mest av allt på Systembolaget. Bland medierna har vi högst förtroende för Sveriges radio och Sveriges television. 65 procent av svenska folket litar på SR och 61 procent på SVT, jämfört med 31 procent för TV4 och endast 9 procent för TV3.

Med dessa siffror för ögonen, och i ett medielandskap där påhittade nyheter och propaganda blir allt vanligare, väljer Moderaterna i Stockholm att vilja lägga ner public service.

När Socialdemokraterna bildades för mer än ett sekel sedan var vårt främsta mål att införa och stärka demokratin i vårt land. Allmän och lika rösträtt, fria och oberoende medier, jämlikhet och välfärd gör Sverige till ett av världens mest demokratiska länder. Det ska vi vara stolta över.

Tyvärr kan vi aldrig ta de demokratiska framgångarna tas för givna. Vi måste ständigt värna och argumentera för våra demokratiska värderingar.

I tider av desinformation och faktaförvanskning är Stockholmsmoderaternas förslag häpnadsväckande. De är i sällskap av Moderaterna i västra Götaland, som vill begränsa public service uppdrag.

Men genom att begränsa public service, begränsar man också demokratin. I en utvecklad demokrati är public service en omistlig del, eftersom den ska spegla den politiska debatten men också granska oss makthavare.

I public service uppdrag ligger att opartiskt och sakligt förmedla nyhetshändelser utifrån olika perspektiv, spegla hela landet, ge utrymme åt minoriteter och låta en mångfald av åsikter ta plats. Svenska folket garanteras ett brett utbud av nyheter, samhälls- och kulturprogram, film, dokumentärer och nöjesprogram.

Det ger i sin tur gemene person tillgång till opartisk, saklig information för att följa med samhällsutvecklingen och fatta kloka beslut i vardagen. Inom EU har de flesta medlemsstater valt att värna om public service.

Särskilt i dag, när stater bedriver propaganda genom att låta trollfabriker producera falska nyheter, är public service ovärderligt. Om den urholkades skulle konsekvensen bli en partisk och okritisk nyhetsrapportering.

På så sätt minskar människors möjlighet att bilda sig en egen uppfattning genom objektiv journalistik. Människan är en social varelse, och det gör oss sårbara för påhittade nyheter, lögner och propaganda.

Moderaterna är inte ensamma om att vilja begränsa public service. Sverigedemokraterna har flera företrädare som hyllat utvecklingen i de länder där de fria medierna attackeras. Vilka demokratiska fundament är Moderaterna beredda att kompromissa med? Svaret är särskilt intressant med tanke på att Moderaterna har öppnat upp för att regera med stöd av Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna är garanten för att högerextrema krafter inte ska få detta avgörande inflytande. I en tid när förekomsten av falska nyheter ökar och högerextrema krafter attackerar de fria mediernas roll är det viktigt att säga ifrån.

Socialdemokraterna kommer alltid att försvara ett fritt och oberoende public service.

Vem kan man då lita på? Ett kritisk förhållningssätt är alltid bra, men precis som de flesta svenskar vill jag även fortsättningsvis kunna lita på mina nyheter.


Margot Wallström, utrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Stockholm

LÄS VIDARE

REPLIK Public service ska bort för att värna fri media

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm

Public service

Socialdemokraterna

Margot Wallström

Moderaterna

Sverigedemokraterna

Yttrandefrihet