Debatt

Stefan Löfven: Låt inte SD lura dig igen

”De lockar arbetarväljare med fina ord – men står på storföretagens och de rikas sida i EU”, skriver statsministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraterna beskriver sig själva ofta som EU-kritiska. Men när det kommer till löntagares rättigheter använder de sin EU-kritik som en ursäkt för att göra ingenting, skriver Stefan Löfven.
Sverigedemokraterna beskriver sig själva ofta som EU-kritiska. Men när det kommer till löntagares rättigheter använder de sin EU-kritik som en ursäkt för att göra ingenting, skriver Stefan Löfven.

DEBATT

DEBATT. På söndag har du makten att påverka hur löntagare ska behandlas i Europa.

Vi socialdemokrater vill sätta stopp för att europeiska löntagare ställs mot varandra. Byggarbetare på svenska byggen ska inte behöva se hur kollegor från andra länder som tvingas jobba till lägre löner och sämre villkor. Transportföretag ska aldrig bli utkonkurrerade av företag som tvingar sina chaufförer att ligga ute på vägarna dag och natt under långa perioder. EU ska inte bara vara till för att gynna marknaden – utan förbättra medborgarnas liv.

Ibland försöker högerextrema partier efterlikna oss socialdemokrater för att locka arbetarväljare. Men när de väl får makt röstar de och agerar helt emot löntagarnas intressen.

Se bara på Sverigedemokraterna. De lockar väljare från arbetaryrken med fina ord – men gång på gång ställer de sig på höginkomsttagarnas och storföretagens sida i EU.

  1. De har röstat nej till ett EU-samarbete mot svartarbete och utnyttjande av arbetskraft.
  2. De har röstat nej till att skydda löntagare mot cancerframkallande ämnen på jobbet.
  3. De har röstat nej till förbättringar av arbetares rättigheter som att man ska ha rätt till en fastslagen lön och att inte provanställningar ska kunna staplas på varandra.
  4. De har motverkat förslag om att stärka rättigheter för yrkeschaufförer i EU, att minska körtider, öka vilotiderna och att de inte ska tvingas sova i hytterna också under sin veckovila, och att låta Sverige ha ytterligare krav än EU:s minimikrav på utländska företag som kör i Sverige.
  5. De lade ned sina röster inför förslaget att stärka fackliga rättigheter i EU genom den sociala pelaren.

Sverigedemokraterna beskriver sig själva ofta som EU-kritiska. Men när det kommer till löntagares rättigheter verkar de absolut inte vilja kritisera eller förändra EU, utan använder sin EU-kritik som en ursäkt för att göra ingenting.

Om anledningen är påverkan från lobbyism – som i deras kovändning i frågan om vinster i välfärden – eller om det bara är ointresse, kan vara osagt. Resultatet är lika skamligt.

Vi socialdemokrater har tagit striden för att svenska löner och villkor ska gälla i Sverige. Vi har vunnit viktiga segrar för att säkra svenska kollektivavtal, och förhindra att löntagare ställs mot löntagare i Europa. Och på ett toppmöte i Göteborg skrev alla medlemsländer under på 20 grundläggande principer för löntagares rättigheter i EU.

Nu kommer vi att fortsätta arbeta för ett Europa där människan går före marknaden. Där den ekonomiska styrkan som finns i EU-samarbetet användas till att förbättra villkoren för vanligt folk.

Företag som gör rätt för sig ska inte riskera att bli utkonkurrerade av företag som fuskar med skatten, slarvar med säkerheten eller struntar i att betala löner. De fackliga rättigheterna, ett socialt protokoll, ska skrivas in i EU:s fördrag nästa gång en större fördragsändring är aktuell. Löntagare ska aldrig ställas mot löntagare i Europa.

Så låt inte Sverigedemokraterna lura dig, med sina fina ord och skamliga röster mot löntagares villkor. Rösta med socialdemokraterna på söndag för att försvara dina, och alla löntagares rättigheter, i Sverige och i Europa.


Stefan Löfven, partiledare och statsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

REPLIK Länge sedan du satte arbetarna först, Löfven

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

EU-valet

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Stefan Löfven