M, ert utspel är högerpopulistiskt

Replik från Miljöpartiet till Moderaterna om migrationen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Genom en rad åtgärder ska människor som befinner sig på flykt från krig avskräckas från att komma till Sverige. Cyniskt och högerpopulistiskt är bara förnamnet på detta utspel från Moderaterna, vars politik allt mer liknar Sverigedemokraternas, skriver Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson (MP).
Foto: Fredrik Hjerling
Genom en rad åtgärder ska människor som befinner sig på flykt från krig avskräckas från att komma till Sverige. Cyniskt och högerpopulistiskt är bara förnamnet på detta utspel från Moderaterna, vars politik allt mer liknar Sverigedemokraternas, skriver Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson (MP).

DEBATT. Moderaterna har nu presenterat sina ingångar inför den migrationsutredning som inom kort startar sitt arbete. Moderaterna vill kraftigt minska invandringen genom att införa ett så kallat ”volymmål”. Det innebär att de vill minska antalet asylsökande med 70 procent genom att kraftigt försämra möjligheterna för människor som söker sig till Sverige.

I klartext; genom en rad åtgärder ska människor som befinner sig på flykt från krig avskräckas från att komma till Sverige. Cyniskt och högerpopulistiskt är bara förnamnet på detta utspel från Moderaterna, vars politik allt mer liknar Sverigedemokraternas.

Asylrätten har kommit till för att mänskligheten har lärt sig av tidigare misstag. När människor tvingas fly från krig eller förföljelse så måste rätten att söka sig en fristad någon annanstans finnas. Antalet som flyr för sina liv står i proportion till behovet. Desto värre krigsläget är, desto fler kommer att tvingas fly. Enligt FN befinner sig just nu 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Hälften av dessa är barn. De allra flesta flyktingar söker skydd i grannländerna och bara en bråkdel försöker ta sig till Europa.

Moderaternas idé om ett tak för antalet prövningar innebär att Sverige måste bli allt mer repressivt och hårt, ju större skyddsbehovet är i omvärlden. Den typen av inhuman politik ställer inte Miljöpartiet upp på. Tvärtom måste Sverige – och andra länder – erbjuda skydd när det faktiskt behövs. Råder det fred och frihet, så kommer inte människor söka asyl.

Förutom Moderaternas selektiva sätt att stå upp för asylrätten, är det också uppseendeväckande att de vill försvåra integrationen. De konkreta förslag som M lägger fram, som försämrad möjlighet till familjeåterförening, osäkra och tillfälliga uppehållstillstånd samt ”kvalificering in i välfärden av nyanlända” har gemensamt att de försämrar möjligheten till integration i Sverige.

För oss som inte varit på flykt från fasansfulla krig är det omöjligt att sätta sig in i hur det är. Men alla borde kunna begripa att det är oändligt mycket svårare att komma in i ett nytt samhälle, lära sig ett nytt språk och klara en utbildning, om man har sin partner och barn någon annanstans. Om man aldrig får veta om man kommer få stanna. Osäkerhet och otrygghet försvårar inkludering, vilket också är väl belagt i forskning och undersökningar.

Moderaterna har snabbt rört sig i en konservativ riktning och gårdagens utspel är tyvärr inte det enda exemplet på detta i sommar. Tiggeriförbud, slöjdebatten och till och med ett ifrågasättanden av religionsfriheten, när en busschaufför bad på sin rast, är nära exempel på Moderaternas förflyttning mot ytterhögern.

Flera ledande moderater ifrågasätter klimatförändringarna och anklagar både public service och andra medier för politiskt vinklad rapportering. Lokalt väljer Moderaterna samarbete med Sverigedemokraterna före andra borgerliga partier.

Miljöpartiet tycker att Sverige ska ta en annan väg. Vi ska tillsammans med andra länder stå upp för asylrätten och erbjuda skydd för flyende. Familjer ska inte hållas splittrade.

I Januariavtalet har S, MP, C och L enats om att i migrationskommittén arbeta för en ny human skyddsgrund. En viktig åtgärd, då det innebär att det finns en möjlighet för svårt sjuka, barn och andra med ömmande omständigheter att få stanna i Sverige. Att Moderaterna redan nu motsätter sig detta är inget att förvånas över, men inte desto mindre beklagligt.

Jag ser fram emot arbetet i den kommitté som ska utforma den framtida migrationspolitiken. Jag kommer gå in i arbetet med med en konstruktiv hållning där mitt fokus är att skapa en human, rättssäker och effektiv migrationspolitik. Det råder dock ingen tvekan om att flera partier går in med helt andra ingångsvärden.

Rasmus Ling, migrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE