Sverigehatarnas ord har normaliserats

Åsa Lindhagen i replik om otryggheten i samhället till Ebba Busch Thor

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ebba Busch Thor kanske inte ser rasismen och kvinnohatet på nätet som ett problem, eftersom hon lägger all kraft i sin debattartikel på att hävda att jag försöker undvika verkligheten. Jag undrar vem det är som stoppar huvudet i sanden, skriver Åsa Lindhagen (MP).
Foto: Kristian Pohl
Ebba Busch Thor kanske inte ser rasismen och kvinnohatet på nätet som ett problem, eftersom hon lägger all kraft i sin debattartikel på att hävda att jag försöker undvika verkligheten. Jag undrar vem det är som stoppar huvudet i sanden, skriver Åsa Lindhagen (MP).

DEBATT

DEBATT. Det är oroande hur snabbt samhällsklimatet förändras. Vi ser i dag mängder av hat som sprids på nätet. Kommentarsfält fyllda med ord om att kvinnor ska våldtas, flyktingar ska skjutas och moskéer och synagogor ska brännas.

Samtidigt beskrivs Sverige som ett land i sönderfall, där invandringen utmålas som orsaken till våra samhällsproblem. De som sprider dessa budskap kallar sig ofta Sverigevänner, men jag skulle vilja kalla dem Sverigehatare.

Ebba Busch Thor kanske inte ser rasismen och kvinnohatet på nätet som ett problem, eftersom hon lägger all kraft i sin debattartikel på att hävda att jag försöker undvika verkligheten. Jag undrar vem det är som stoppar huvudet i sanden. För mig är verkligheten uppenbar, hatet på nätet är ett faktum. Enligt Säpo ökar dessutom radikalnationalistiska och främlingsfientliga strömningar på sociala medier. Det är allvarligt.

Ett stort problem är att hatet normaliseras och påverkar samhällsdebatten. Samhällsklimatet blir råare och människor som kommit från andra länder lyfts som orsak till Sveriges samhällsproblem. Det blir en enkelspårig analys som inte kommer lösa Sveriges utmaningar. Just det som vi politiker är satta att göra.

I ett försök att dribbla bort sakfrågan hävdar Busch Thor att det är jag som undviker verkligheten. Det faktum att jag är tydlig med att Sverige har samhällsutmaningar låtsas Busch Thor inte om.

Låt mig därför ännu en gång upprepa mig och hoppas på att budskapet går fram: Sverige har stora samhällsproblem. Vi står inför en av vår tids största ödesfrågor, klimathotet. Vi har stora problem med våld i samhället: män som slår och dödar kvinnor, familjer som kontrollerar ungdomar i hederns namn, män som trakasserar och utsätter kvinnor för sexuellt våld i hemmet, på arbetsplatsen och i offentligheten.

Vi ser sprängningar och skjutningar och unga pojkar som rekryteras till gängkriminalitet. Vi har klyftor mellan människor som växer och leder till ökad segregation. Därför satsar regeringen på fler poliser, skärper lagstiftning för hedersvåld och gängkriminalitet, skjuter till 100 miljoner kr till kvinno- och tjejjourer och ställer om Sverige med målet att vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Hur gärna Ebba Busch Thor än vill låtsas som något annat finns Sverigehatarna och samhällsdebatten påverkas av budskapen de sprider. Allt medan parallellerna till 1930-talets Europa blir allt tydligare.

Så vem är det egentligen som stoppar huvudet i sanden?


Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE