Vad har ni för problem med andras religion, L?

Förälder: Er tolkning av frihet gäller tydligen inte alla

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hela den lagomkristna skolans upplägg kretsar kring det kristna året. Annat är det med andras religioner när Liberalerna tolkar ordet ”frihet”, skriver föräldern Michaela BIer.
Foto: TT
Hela den lagomkristna skolans upplägg kretsar kring det kristna året. Annat är det med andras religioner när Liberalerna tolkar ordet ”frihet”, skriver föräldern Michaela BIer.

DEBATT. Nu är Liberalerna sugna på lite hårda tag igen. Den här gången säger man sig vilja rensa ut alla religiösa inslag ur skolan.

Jag blir lite fundersam här. Vad handlar det här om – vad är det man egentligen vill rensa bort? Jag har själv stött på hur skolväsendet redan börjat göra skillnad på lite lagom kristendom och all annan religion. 

Förälder som har barn i vanlig skola behöver i dag inte skriva under några papper att de godkänner att barnet utövar kristendom under skoldagen. Den förväntas barnet delta i, oavsett föräldrarna tillåter det eller inte.

Ju längre hösten skrider fram, desto högre sjungs det om julens glada budskap under musiklektionerna. Det idkas religiöst pyssel inför kristna helgdagar, både under schemalagd skoltid och på fritids. Det bakas och mumsas på kristna religiösa symboler inför helgdagar.

Ja, hela den lagomkristna skolans upplägg kretsar ju kring det kristna året. Givetvis är man ledig över helgdagarna. Och får gå hem lite tidigare innan för att förbereda sig inför festligheterna.

Annat är det med andras religioner. Senaste åren har föräldrar som låtit barnen gå i skolor där det på samma vis lärs ut annan religion än den lagomkristna, behövt skriva på dokument där samtliga vårdnadshavare godkänner att ens barn tar del av det som kretsar kring respektive annan religion.  

För egen del hoppade jag högt när jag såg dokumentet. Här lades en tydlig markering framför näsan på mig, statsapparaten säger alltså att den här delen av undervisningen är irrelevant. Låter jag bli att skriva under blir mitt barn exkluderat från den delen av skoldagen. Just den del som skiljer denna skola från andra. Som om hade man valt tennisgymnasium men gjort tennisen frivillig.

Jag gick från mötet med dokumentet med dålig smak i munnen. 

Men ni liberaler är alltså fortfarande inte nöjda. Det räcker inte att vi föräldrar, vars barn går i en skola som lär ut annan religion än lagomkristendom, tar på oss ansvaret för vårt val en andra gång, första gången var i samband med att vi valde skolan.

Nu känner ni er alltså nödgade att säkerställa att all religion annan än lagomkristendom helt rensas bort från skoldagen. Så till den grad viktigt för er att ni vill lagstifta bort den delen av vår frihet att välja. 

Det kommer fortfarande funka att sjunga ”Kristus till jorden är kommen. Oss är en frälsare född” under skoltid, men det blir olagligt att sjunga ”Vittna att ingen Gud finns utom Allah, och att Muhammad är Hans sändebud”. Det är fortsatt också godkänt att sjunga om Hosianna på svenska, men kommer bli olagligt att göra detsamma på hebreiska.

Liksom nu kommer det att vara tillåtet att sjunga Amazing Grace på musiken medan man drömmer om ett bättre liv på Idolscenen, men det kommer att bli förbjudet att plocka fram samma noter under skoltid om man tror på det texten handlar om.  

Liberaler – jag förstår er verkligen inte. I decennier har ni tråkat ut mig med er tolkning av ordet frihet. Inför förra valet sneglade jag faktiskt, trots det, en smula åt ert håll. Men efter att ha läst om ert förslag att göra skolan helt fri från (andras) religiösa inslag backar jag raskt med frågan: 

Vilket är ert problem med andras religion? 


Michaela BIer, skolbarnsförälder


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE