Jag viker mig inte för Erdogans utpressning

Amineh Kakabaveh: Förväntar mig att regeringen också står upp för Sveriges linje

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Partier i Sverige måste vara fria att samarbeta med den demokratiska oppositionen i Turkiet. Vi ska inte tumma på vår demokrati. Jag förväntar mig att regeringen också står upp för Sverige, skriver Amineh Kakabaveh som förra året slöt ett avtal med S om ett fördjupat samarbete med kurdiska grupper.
Partier i Sverige måste vara fria att samarbeta med den demokratiska oppositionen i Turkiet. Vi ska inte tumma på vår demokrati. Jag förväntar mig att regeringen också står upp för Sverige, skriver Amineh Kakabaveh som förra året slöt ett avtal med S om ett fördjupat samarbete med kurdiska grupper.

DEBATT. Sverige utsätts just nu för påtryckningar ifrån Turkiet.

Vi har demokratiskt stiftat lagar om att inte sälja vapen till diktaturer och krigförande länder. I riksdagen har det funnits en samsyn om att stödja de USA-stödda frihetskämparna i Syriska YPG och YPJ som bekämpade IS.

Mer än 300 000 kurder var statslösa i Syrien men när IS/Daesh attackerade dem med stöd av bland annat turkiska regimen har kvinnor och män kunnat organisera sig och försvara sig, sitt folk och världen från barbariet.

2019 var alla partier överens om att Sverige skulle försöka förmå EU att införa ett vapenembargo mot Turkiet. Men Erdogan kräver nu att Sverige ska vika ner sig och att vi ska bortse ifrån våra demokratiskt stiftade lagar.

Turkiet är det enda landet som terrorstämplat YPG, YPJ och PYD nu vill man pressa Sverige följa efter för att sedan kunna sätta press på andra Nato-länder. 

Erdogan är en islamistisk despot som bedriver en rasistisk politik. Men det märkliga är att en del svenska opinionsbildare valt att ta parti för Turkiet, gentemot mig och regeringen.

Turkiets Stockholmsambassadör delar glatt ledare från Dagens Industri på sitt officiella Twitterkonto. I turkisk regimmedia citeras tidningens politiske redaktör PM Nilsson utförligt och uppskattande.  

Dessa svenska journalister tycks mena att det största problemet i dag är att jag och Socialdemokraternas partisekreterare i vintras kom överens om att vi tillsammans skulle stärka partiets band till deras turkiska systerparti HDP, vars partiledare, kommunpolitiker, riksdagsledamöter och medlemmar fängslats av Erdogan.

Ett demokratiskt parti i Sverige måste kunna komma överens med en folkvald parlamentariker om att uttrycka sitt stöd för rättssäkerhet för de frihetskämpar som stred mot IS – och för att HDP:s ledare Selhattin Demitras ska friges. 

Men för Expressens kommentator Viktor Barth-Kron påstår i en krönika att jag driver ”kurdiska intressen” i stället för svenska.

Att jag som svensk politiker och folkvald ställer krav är tydligen suspekt, medan Erdogans utpressning mot Sverige är legitim. 

Erdogan bedriver krig och utpressning mot andra länder. Han fortsätter bomba i Rojava i Syrien, där han även uppges ha använt kemiska vapen och ödelagt jordbruk. Han har bombat irakiska Kurdistan och använder flyktingar som utpressning mot EU.

Turkiet kränker grekiskt luftrum. Erdogan vill inskränka demonstrationsfriheten i Sverige och Tyskland. Han har angripit yttrandefriheten i Tyskland och Danmark.

När Frankrikes president, efter att en fransk lärare mördats, ville agera mot islamistiska terrorister i Frankrike menade Erdogan att Macron behövde ”mental behandling”.

Nu vill han att Sverige utvisar ett stort antal flyktingar. Stockholmsambassadören ville till och med att regeringen skulle överlämna mig, trots att jag inte har någon anknytning till landet. Senare dementerade han den uppgiften.

Dessutom vill Turkiet avsätta Sveriges försvarsminister.

USA vägrar att sälja stridsflyg till Turkiet. Men i den svenska debatten har plötsligt all kritik mot Erdogan blivit misstänkt för att vara ”kurdiska intressen”.   

I Sverige måste vi stå upp för våra lagar och vår demokrati. Vi kan inte behandla dem som stred mot barbarerna i IS/Daesh för terrorister bara för att Erdogan säger det åt oss.

Partier i Sverige måste vara fria att samarbeta med den demokratiska oppositionen i Turkiet. Vi ska inte tumma på vår demokrati.

Jag står upp för universellt mänskliga värden även när de går på tvärs mot det Erdogan kallar för turkiska intressen. Jag förväntar mig att Sveriges regering och alla partier i riksdagen också står upp för Sverige. 


Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE