ÅSIKT

Förbjud rasistisk organisering – nu!

Debattören: Stefan Löfven och Morgan Johansson, stifta en lag värdig svensk demokrati

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
I helgen marscherade nazister under nazistiska flaggor och skanderade hot mot svenska minoriteter. Tydligare bevis än så för att gällande lagstiftning är tandlös går inte att få, skriver Kristina Wicksell. OBS! Bilden är ett montage.

DEBATT. Rasistiska organisationer tillåts ta allt mer plats i det offentliga rummet medan polis och andra myndigheter står handfallna. Rasisternas yttrandefrihet skyddas på bekostnad av våra demokratiska värden och mänskliga rättigheter.

I dag gick statsministern Stefan Löfven ut med beskedet att han ”planerar att ge justitieminister Morgan Johansson (S) i uppgift att se över frågan”. Han kommer att bjuda in de borgerliga partierna samt Vänsterpartiet för ”diskussioner om hur man ska motverka de antidemokratiska strömningarna i landet”.

Vi vill påminna Johansson och Löfven om den debattartikel vi skrev tillsammans med 72 andra organisationer och personer i somras, där vi uppmanade till ett förbud mot rasistisk organisering. Ett förbud som redan nu har stöd i grundlagen, och som vi har dessutom förbundit oss att införa i och med undertecknandet av FN:s konvention mot alla former av rasdiskriminering.

Vi är många som varje dag arbetar för att förhindra att rasism och nazism normaliseras och växer genom att förändra attityder, förhindra rasisterna från att sätta agendan, upplysa om historien, och mycket mer. Det ska vi fortsätta med, det är vårt civilsamhälleliga ansvar.

Men det finns saker vi inte kan göra. Så Stefan Löfven och Morgan Johansson: låt oss prata om lagstiftning. Den demokratiska, parlamentariska rättsstatens kanske viktigaste tillgång – och ert ansvar.

I helgen marscherade nazister under nazistiska flaggor och skanderade hot mot svenska minoriteter. Om några veckor gör de det igen. Tydligare bevis än så för att gällande lagstiftning kring hatbrott och hets mot folkgrupp är tandlös och godtycklig går inte att få.

”Vill man komma åt det här är det upp till lagstiftaren att uttryckligen förbjuda nazistiska organisationer och demonstrationer” sa polisens chef för region Väst, Klas Friberg, till SVT i måndags.

Vi håller med. Ett förbud mot rasistisk organisering behövs för att förhindra rasisterna från att verka öppet och på så sätt rekrytera nya medlemmar, från att öppet begränsa andra människors yttrande- mötes- och religionsfrihet. Ett förbud skulle även försvåra för de rasistiska organisationernas finansiering.

Vi, civilsamhället, lovar att fortsätta jobba för att stärka vårt inkluderande och demokratiska samhälle. Men bara ni, Stefan Löfven och Morgan Johansson, med övriga riksdagsledamöter, kan stifta en lag som tydligt markerar att rasistisk organisering inte är värdigt en demokrati som Sverige.

Hédi Fried, som själv överlevt förintelsen, skriver i DN i dag: "Konsekvensen av att tillåta nazister laglig rätt att demonstrera leder till en värld styrd av hat, demokratins död.”


Kristina Wicksell, Make Equal


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.