ÅSIKT

Befängt om åsiktsregistrering

SR svarar Åsa Linderborg

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Marcus Ericsson
DEBATT

REPLIK. Sveriges Radio och Ekot åsiktsregistrerar inte forskare eller någon annan. Det är en befängd tanke som Åsa Linderborg påstår i sin kritik mot oss på Aftonbladet Kultur 8 feb. Däremot har vi ett stort ansvar gentemot vår publik att vara öppna och tydliga med vilka det är som medverkar i våra sändningar.

Professor Kjell Östberg deltog i vårt program Ekots lördagsintervju i lördags. Det var ett mycket intressant samtal om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och i vilken mån partierna gjort upp med sin historia.

En brännande aktuell fråga med tanke på Moderaternas förändrade förhållningssätt till SD. Förutom Östberg deltog även Karin Svanborg-Sjövall, vd på näringslivets tankesmedja Timbro.

Kjell Östberg presenterades som professor i samtidshistoria vid Södertörns högskola. Vad vi inte berättade var är att han ­också är skribent med tydlig vänsterinriktning. Kjell Östberg skriver med jämna mellanrum i Socialistiska partiets tidning Internationalen och har även publi­cerat sig med opinionstexter på Aftonbladet Kultur. Exempelvis skrev han i oktober 2015 i Aftonbladet under rubriken ”Saknad: Socialismen” att: ”Det är dags att plocka fram socialismen igen – och inte bara som berättelse”.

Kjell Östbergs ståndpunkter är med andra ord ingen hemlighet, att publicera sig i Sveriges största tidning innebär ett aktivt beslut att torgföra dem i offentligheten.

För att ge vår publik en så allsidig beskrivning som möjligt av Kjell Östberg, och för att ge lyssnarna bättre möjlighet att värdera samtalet, borde vi ha kompletterat presentationen av honom med upplysningen att han verkat som åsiktsskribent med denna inriktning. Det gjorde vi inte utan fick i stället göra det i efterhand. I FM-radion, på webben och i sociala medier. Det är ett sätt att ta ansvar när vi inte gjort vårt jobb tillräckligt bra i första läget.

Att konstatera ett faktum som är offentligt känt och komplettera en beskrivning är ingen åsiktsregistrering. Vi är tacksamma mot Kjell Östberg som bidrog med intressanta perspektiv i vår sändning och vi förstår om han tycker att vi borde ha diskuterat presentationsfrågan bättre med honom före sändningen. Vi beklagar att så inte skedde.

Åsa Linderborg ställer i slutet av sin artikel frågan om Ekot har en uttalad policy och hur den i så fall ser ut. Den policy vi har, liksom vid alla utgivarfrågor, är att vi bedömer varje enskilt fall för sig. Vilket ämne diskuteras? Vilka ska medverka för att allsidigt belysa det? Hur säkerställer vi sakligheten i våra beskrivningar?

Ekot kommer att fortsätta att göra självständiga bedömningar av vilka upplysningar vi anser är relevanta för våra lyssnare, oavsett vad opinionsbildare tycker i sociala medier eller på landets kultursidor.

Olle Zachrison

Ekochef och ansvarig utgivare

Klas Wolf-Watz

Publiceringschef, Ekot

ARTIKELN HANDLAR OM