Debatt

Är långa byxor också förtryck, Björklund?

Debattören: Det är tvånget som är problemet, inte plagget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jan Björklund kritiserade handelsminister Handelsminister Ann Linde för att hon bar slöja när hon träffade iranska presidenten Rouhani. Det varit kul att se Liberalerna protestera mot Irans byxtvång också, skriver Torbjörn Jerlerup.
Jan Björklund kritiserade handelsminister Handelsminister Ann Linde för att hon bar slöja när hon träffade iranska presidenten Rouhani. Det varit kul att se Liberalerna protestera mot Irans byxtvång också, skriver Torbjörn Jerlerup.

DEBATT

DEBATT. Om man påstår att slöjan är en symbol för förtryck så sprider man myten att alla som bär denna ”symbol för förtryck” är förtryckta.

Eftersom extremistiska klädlagar i till exempel Iran även påbjuder långa byxor är frågan om inte också långbyxor bör ses som en symbol för förtryck. När får vi se Liberalernas partiledning gå klädda i kjol i sympati med de förtryckta i Iran?

Jag stöder kritiken mot svenska regeringen för att de inte markerat tydligt mot Irans bisarra klädlagar, som bland annat påbjuder att kvinnor måste gå klädda i så kallad slöja (hijab) och långbyxor och långärmad tröja. Men en del går längre än så i sin kritik. En del tar tillfället i akt att smutskasta muslimer. Partiledaren för Liberalerna, Jan Björklund, har upprepade gånger de sista dagarna påstått att slöjan är en symbol för förtryck.

Om man påstår att slöjan en symbol för förtryck så pekar man ut de som frivilligt vill klä sig i den som förtryckta och/eller personer som stöder förtryck och man antyder att normen bör vara att man inte bär slöja. Och man pekar ut både judar och muslimer (En del ortodoxa judiska kvinnor bär slöja).

Det är lite pinsamt men tydligen måste man påminna ”Liberalerna” om vad liberalism är. Liberalism handlar om att avsky tvång och att låta individen själv få bestämma. Ur feministiskt perspektiv handlar det om att låta kvinnan själv bestämma.

Det är tvånget att ta på slöjan som är det vidriga, inte slöjan i sig. Många vill ha på en slöja. En del vill ha på den av religiösa skäl, andra för att de trivs i den.

En slöja är ett stycke tyg, inget annat. Men tvingar man kvinnor att ta på eller av detta tyg är det klädtvång. Och påstår man att slöjan är en förtryckssymbol, eller att det är en förtryckssymbol att inte bära slöja, är det hat.

Det finns många som vill tvinga kvinnor att ta av eller på detta stycke tyg. Men man hör aldrig Liberalerna protestera mot de andra delarna av religiösa muslimska extremisters klädtvång, till exempel i Iran. Byxtvånget kritiseras sällan.

Iranska kvinnor som visat för mycket hud på benen har piskats, precis som kvinnor som visat för mycket hår. Kvinnor har dödats av hedersförtryckare för att de visat för mycket av sina ben.

Är byxor en symbol för förtryck också, som slöja? Givetvis är det inte det. Byxor är liksom slöja bara ett klädesplagg. Det är tvånget som är problemet, inte plagget.

En del muslimer och judar bär slöja, andra bär inte slöja, men det borde vara upp till var muslim och jude att bestämma själv utan pekpinnar från Liberalerna att de stöder förtryck om de bär slöja.

Men nog hade det varit kul att se Liberalerna protestera mot Irans byxtvång, det ska medges. Jag vill gärna se Jan Björklund stå i bara kallingarna eller iklädd en kjol i protest mot Irans byxtvång. ”Jeans är en symbol för förtryck”.


Torbjörn Jerlerup, socialdemokratisk liberal och skribent på Motargument och Loonwatch


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Iran

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Jan Björklund