ÅSIKT

Politikerna tar inte ansvar för skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Skoldags, skoldags, åter är det skoldags. Många föräldrar har anledning att vara oroliga. Skolan har en otrolig förmåga att på bara några år få glada och förväntansfulla ungar att helt tappa sugen och tycka att skolan är en ganska förfärlig plats att tvingas vistas på. Visst finns det undantag, skolor som barnen längtar till och älskar.

Många skolor har stora problem, överbefolkade klasser, för få och stressade lärare, en skolmat som får många ungar att sluta tycka om mat.

Larmrapporterna om skolan fortsätter att dugga tätt. Många elever får aldrig några avgångsbetyg, allt fler skolkar och lärare sliter hårt och går in i väggen.

Den avgörande frågan är: Hur har det kunnat bli så här?

En viktig förklaring – förutom att skolan helt enkelt behöver mer pengar – är att skolpolitiken har överlåtits åt byråkrater.

Politikerna tar inte längre något ansvar för skolan utan lägger hela sin tilltro i administrationens händer. Ett lysande exempel på det är Myndigheten för skolutveckling. Jag gick in på deras hemsida och möts av generaldirektören Pia Enochsson som skriver att utveckling i skolorna förutsätter inspektion och utvärdering,

Längre ner på sidan upplyser myndigheten om att det finns bidrag att söka för kommunala matematikutvecklare.

Det blir väl så när lärarnas kompetens inte kan tas till vara på grund av att de bokstavligen håller på att slita ut sig.

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM