Debatt

Vad ser domarna som inte jag ser?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ibland får jag för mig att jag är tokig. Varför begriper jag inte rättsväsendets tänkande? Vad ser domare och nämndemän som inte jag ser? När det gäller rättsväsendets syn på våldtäkt börjar jag tro att lagstiftningen fortfarande följer de regler som kyrkan använde när de brände kvinnor på bål för häxeri. Den så kallade Stureplansdomen är ett exempel på detta.

Min tolkning på domen är att tingsrätten anser att det ställt utom allt rimligt tvivel att den utsatta kvinnan deltog frivilligt, trots 46 skador på kroppen.

Det har varit många uppseendeväckande våldtäktsdomar, liknande denna.

För några år sedan lovade dåvarande justitieminister Tomas Bodström att skärpa lagen. Många jublade men det bidde på sin höjd en tummetott, om ens det.

I dag tar Andreas Norlén moderat riksdagsledamot i Justitieutskottet till orda. Det är en fröjd att läsa hans debattartikel och framför allt hans slutsatser: nämligen ändra lagen!

Det måste bli ett slut på förnedringen av våldtagna kvinnor som vänder sig till rättsväsendet för att få sin sak prövad.

Skulle rättsväsendet agera på samma sätt om en mördad person kunde anklaga sin mördare? Hade du inte för utmanande klädsel som bidrog till att han slog skallen av dig?

Njöt du inte lite av situationen? Jag bara undrar!

Lotta Gröning

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lotta Gröning