Debatt

Jo, ni säljer ut våra fackliga rättigheter

Replik från Ola Hakefelt om strejkrätten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: TT
Hamnarbetarförbundet krävde ett exakt likalydande kollektivavtal som Transportarbetarförbundet redan har, skriver Ola Hakefelt.

REPLIK. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson skriver på Aftonbladet debatt att LO inte har sålt ut strejkrätten i Sverige i och med det förslag man lagt fram tillsammans med Svenskt Näringsliv, TCO och Saco.

Men hans argumentation är minst sagt osammanhängande. Han hävdar att den föreslagna lagstiftningen hade hindrat den nu pågående konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar.

I denna konflikt kräver Hamnarbetarförbundet ett exakt likalydande kollektivavtal som Transportarbetarförbundet redan har.

Samtidigt skriver han att lagförslaget absolut inte skulle öppna upp för avtalsshopping och arbetsgivarstyrda så kallade ”gula” fackförbund. Detta eftersom förslaget enligt honom inte skulle hindra ett fackförbund från att strejka mot en arbetsgivare som redan slutit kollektivavtal med ett annat fackförbund.

Men det är ju precis detta Hamnarbetarförbundet gör. Förslaget kan omöjligtvis både göra deras konfliktåtgärder illegala, och samtidigt göra det möjligt för andra fackförbund att vidta exakt likadana konfliktåtgärder mot en arbetsgivare som exempelvis tecknat kollektivavtal med en arbetsgivarstyrd "gul" fackförening.

LO:s avtalssekreterare säger emot sig själv.

Vi LO-medlemmar vill inte ha en uppgörelse som inskränker vår konflikträtt utan att på något sätt inskränka arbetsgivarnas möjligheter att vidta konfliktåtgärder gentemot oss. Ett sådant avtal är ingen kompromiss, det är en utförsäljning av våra fackliga rättigheter!


Ola Hakefelt, huvudskyddsombud och fackstyrelserepresentant, Livsklubben Nybergs Deli


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Läs fler artiklar i ämnet här

ARTIKELN HANDLAR OM