Politiker, det här vill vi ha i julklapp

Debattörerna: Det är det största hotet mot våra barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klimatförändringar borde vara högst upp på alla politikers agenda inför det kommande året, önskar sig debattörerna.
Klimatförändringar borde vara högst upp på alla politikers agenda inför det kommande året, önskar sig debattörerna.

DEBATT. Julen är barnens högtid. Därför vill vi påminna er politiker så här inför jul om ert ansvar att ge dem det finaste man kan ge: Hopp.

Vi har valt er. Vi har lagt våra barns framtid i era händer. Vi står inför beslut som avgör om vår planet blir obeboelig eller ej under våra barns livstid. Som alla vet kräver klimatförändringarna obekväma beslut – som i sin tur kräver mod. Vi skriver därför detta julbrev till er för att ni ska känna att ni har våra förväntningar och vår föräldrakraft i ryggen.

Vi vill uppmuntra er att gå på julledighet och reflektera över ert ansvar. Och era möjligheter. Ni har säkert valt att bli politiker för att ni vill förändra Sverige till det bättre. Redan här börjar de ideologiska skillnaderna märkas. Bättre hur?

Men tänk om du över julen tillåter dig att gå ett lager djupare och reflektera över det största hotet av alla hot mot en bättre värld: Klimatförändringarna. För i deras kölvatten förvärras alla andra problem: Krig, flykt, matbrist, vår hälsa och sjuka hav.
Redan nu är barn i sårbara delar av världen hårt drabbade av torka, svält och översvämningar på grund av störningarna i vårt klimat. Det kan gå så långt att stora delar av planeten blir obeboelig. Inom våra barns livstid. Låt det sjunka in: Obeboelig inom våra barns livstid.

Vi som har barn i vår närhet hör, ser och känner deras oro för klimatet. De ställer frågor som ”Dinosaurierna dog, när dör alla människor?” ” Mamma, jag har hört att klimatförändringarna bara kommer att bli värre i framtiden, stämmer det”. Båda frågorna är väldigt svåra att svara ärligt på. Studier gjorda av Maria Ojala vid Örebro universitet visar att en femtedel av de tillfrågade 12-åringarna tror att det är ganska eller mycket sannolikt att jorden kommer att gå under på grund av klimatförändringarna.
Mer än 60 procent av ungdomar oroar sig dagligen för klimatet, enligt WWF:s undersökning. Att vi då inte ständigt visar att vi agerar för att minska hotet, är ett svek utan dess like.

”Det spelar väl ingen roll vad jag gör, när de fortsätter att bygga kolkraftverk i Kina?” kanske du tänker. Dubbelfel. För det första investerar Kina gigantiska summor i att utveckla förnybar energi i massiv skala, både hemma och i andra länder.
För det andra är det summan av de många kloka besluten som skapar förändring. Om alla politiker i Sverige, oavsett partifärg, kom tillbaka efter julledigheten och började fatta beslut där klimatfrågan ständigt beaktades, skulle tempot i omställningen öka dramatiskt.

Ute i landet i jul, när klapparna har öppnats och vi börjar blicka framåt, finns det mycket oro för framtidens klimat. Många vill leva mer klimatsmart, men det är för dyrt eller för komplicerat.
Vi behöver er hjälp att göra det lättare att göra rätt – eller kanske snarare svårare att göra fel – hela vägen från vad vi lägger i kundvagnen till bokandet av semestern 2018. Hjälp oss att leva mer klimatsmart. Fatta beslut trots att de är obekväma, vi vänjer oss!

Ni har barnens och ungdomarnas ögon på er. Inte bara de som bor i Sverige behöver modiga förebilder. Världen behöver att Sveriges politiker visar vägen. Politiker före er har gjort det i andra frågor. Nu är det er tur i den troligen mest avgörande frågan av alla.


God jul och fatta mod. Känn vår föräldrakraft i ryggen!

Catarina Rolfsdotter-Jansson, talesperson Föräldravrålet, författare, föreläsare och moderator med fokus på hållbar utveckling
Frida Berry Eklund, talesperson Föräldravrålet, pr-konsult och expert på klimatkommunikation
Kajsa Kramming, talesperson Föräldravrålet, filosofie doktor i kulturgeografi med fokus på miljögeografi och lärande för hållbar utveckling


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN