Sluta sprida falska rykten i förorten, S

Debattörerna: Socialdemokraterna ”informerar” om att C ska samarbeta med SD – det är lögn

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: Bilden är ett montage
Vi kommer aldrig samarbeta eller samverka med SD, skriver centerpartisterna Abir Al-Sahlani, Martin Ådahl och Can Savran.

Runt omkring i Sverige har politiken misslyckats att ge en verklig chans åt människor som bor i de förorter och kvarter som kallas utsatta av polisen.

Det är inte acceptabelt att dessa områden har en arbetslöshet som är tre gånger högre och ett försörjningsstödsberoende som är fyra gånger högre än i områden som bara ligger någon kilometer – eller ibland bara några hundra meter intill.

I alltför många skolor går över hälften av eleverna ut nian utan behörighet till gymnasiet. Gängkriminalitet förstör vardagstryggheten och saboterar för butiksinnehavare.

Det är särskilt tragiskt som många av dessa områden bär på en stor potential. Där finns företagarföreningar som kämpar, lärare och elever som trotsar oddsen och når utmärkta resultat. Men alltför ofta får de inte chansen.

Ett tungt ansvar för detta vilar på Socialdemokraterna, som styrt mycket länge i många av dessa kommuner och områden, och tyvärr misslyckats med sina offentliga satsningar och specialdestinerade pengar.

Många före detta s-väljare vi pratar med är djupt besvikna över socialdemokraternas misslyckanden och ser sig om efter ett annat parti att rösta på.

Centerpartiet ställer i valet upp ett alternativ till Socialdemokraterna för att lyfta de utsatta områden och omvandla dem till de dynamiska platser de borde vara.

Vi vill vända skolor som misslyckas genom att ge dem ny ledning och om så behövs ny huvudman, även en privat huvudman, och särskilda resurser och krav. Vi vill ha privata och offentliga förskolor där både barn och deras föräldrar får chansen att lära sig svenska.

Vi vill att de som bor i områdena också får möjlighet att äga sina lägenheter. Det ska vara snyggt och prydligt, fler lägenheter och villor ska byggas.  Vi vill ge företagarna bättre villkor, med bra butikslokaler, trygghet och lägre skatter.

Vi vill att polisen ska vara närvarande hela tiden och inte bara stötvis, och kan beivra även mindre brott som underminerar vardagstryggheten. Vi vill att ungdomar på glid söks upp av skola, socialtjänst och polis. Vi vill att alla unga ska ha sysselsättning under minst halva tiden efter skolan.

Här krävs en total omsvängning de kommande åren, så att hoppet och tryggheten kommer åter. Det här är något som vi som parti lyckats med, när vi styrt i det enda område som slutat vara utsatt, som lämnat polisens lista, Falkagård i Falkenberg.

Om detta hade vi gärna haft en tuff debatt med Socialdemokraterna.

Men tyvärr har Socialdemokraterna valt en annan väg. I stället för att ta tag i sina misslyckande har Socialdemokraterna valt ryktesspridning.

När vi samtalat med väljare i olika utsatta områden i Sverige har vi gång på gång fått höra hur socialdemokratiska valarbetare ”informerat” om att Centerpartiet samarbetar, eller kommer att samarbeta, med Sverigedemokraterna efter valet.

Det är en oerhört allvarlig lögn.

Centerpartiet ser SD som sin huvudmotståndare i detta val (och vice versa kan man tillägga), vilket vår partiledare Annie Lööf upprepade för bara någon vecka sedan på vårt valkonvent.

Centerpartiet kommer aldrig, i någon form, samarbeta eller samverka med SD. Vi har heller aldrig lånat SD:s retorik, aldrig försökt beskriva invandrare som en kostnad eller belastning - ett exempel som Socialdemokraterna och deras ledare skulle göra gott i att följa. Tvärtom har Centerpartiet ställt våra konstruktiva förslag i största möjliga kontrast mot SD:s kritik och bakåtsträvande.

Alla demokratiska partier har ett ansvar i detta val. Vi måste markera mot falska rykten och desinformation, vi måste visa en enad front mot de främlingsfientliga rörelserna och deras metoder.

Mot SD kan vi bara vinna genom en konstruktiv debatt, där vi ställer riktiga förslag mot varandra om hur vi vill förändra och förbättra. Då exponerar vi SD:s tomma retorik, som går ut på att kritisera och skuldbelägga, i stället för att komma med lösningar och föra Sverige framåt.

Därför vädjar vi till Socialdemokraterna: debattera schysst och sluta sprida alternativa fakta om Centerpartiet i förorten.

Abir Al-Sahlani, riksdagskandidat Stockholm (C)
Can Savran, ledamot partistyrelsen (C)
Martin Ådahl, riksdagskandidat Stockholm (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Så här skriver du en debattartikel 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM