”Kränkande! Be Alexandra om ursäkt, M”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Läsarna reagerar på moderaterna Axéns och Rivières svar till utförsäkrade Alexandra Johansson

Sjukskrivna Alexandra Johansson, 30, skrev nyligen om fasorna inför livet som utförsäkrad på Aftonbladet debatt.

I dag får hon ett skarpt svar från Moderaterna, som ifrågasätter Alexandras vilja att jobba.

Ett svar som upprört många av läsarna.

”Tydligare kan hon inte säga att hon inte är särskilt intresserad av att få möjlighet att försörja sig själv och sina barn. Hon vill vara kvar i sjukförsäkringen, ha sin försörjning därifrån och gå fri från krav.”

Så skriver moderaterna Gunnar Axén och Helena Rivière i sin replik till sjukskrivna Alexandra Johansson, som i två debattartiklar i Aftonbladet kritiserat den nya sjukförsäkringsreformen.

Ett uttalande som väckt vrede bland många av Aftonbladets läsare. ”Kränkande”, ”påhopp” och ”förtal” är ord som ofta förekommer bland de upprörda läsare som kommenterat moderternas svar:

– Det här är så kränkande av Axén och Rivière så det finns inga ord. Kan inte diskutera enskilda fall? Det gör dom nu med råge! Jag väntar på en offentlig ursäkt, skriver läsaren Tomeli.

– Det är ett otroligt fult påhopp mot Alexandra, att bedömma att hon inte vill jobba. Ni har varken träffat henne eller läst hennes journaler, utan gör en bedömning ändå, det visar vilket tankesätt ni har mot sjuka, skriver en annan läsare.

Lika många försvarar moderaternas kritik. I diskussionen om de nya sjukskrivningsreglerna menar många att starmare regler nödvändiga för att komma till rätta med vad som uppfattas som ett systemfel:

– Varför är det så svårt att tänka tanken att hon [Alexandra Johansson] är frukten av ett (s)-tillverkat system där folk som faktiskt inte vill jobba kommer undan med det? Jag vill att mina skattepengar ska gå dit de bäst behövs och det är inte till att låta såna som henne sitta hemma och klaga på systemet, skriver en av läsarna.

Det som upprör läsarna mest är hur Axén och Rivière kommenterar ett enskilt fall, Alexandra Johansson. Helena Rivière tycker att det är viktigt att diskutera frågan när den aktualiseras.

– Alexandra beskriver sin oro och min reaktion är att den oron är obefogad. Och det ser inte jag hur det kan vara angrepp på person.

Många är arga för att ni ifrågasätter Alexandra och hennes förmåga att jobba.

– Vi diskuterar själva begreppet "sjuk". Det är Försäkringskassan som bedömer att hon har arbetsförmåga. Det anmärkningsvärda är att det ska vara så självklart att man ska ha sin försörjning från försäkringen fast man är arbetsför.

Är ni förvånade över reaktionen?

– Nej, den kommer alltid, vi ska inte förvärra sjukas oro. Det är temat. Vi försöker presentera en annan bild.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN