Här är förslag på lösningar!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu väntar vi på besked om rättegången mot Pirate Bay kommer att göras om. Domaren Tomas Norström kan vara jävig. Norström är medlem i Svenska föreningen för upphovsrätten, SFU. Där är även Henrik Pontén från Antipiratbyrån med. Än värre kanske är att Tomas Norström också sitter i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd, SFIR. En förening som bland annat jobbar med frågor om patent och en starkare upphovsrätt. Det var stränga straff som utdömdes med tanke på att de åtalade knappast stulit något utan drivit en sökmotor som tillhandahåller verktygen för nedladdning.

Rättegången fick en politisk prägel, där gamla värderingar ställdes mot nya. Varken domen eller lagstiftningen har någon legitimitet bland en stor del av befolkningen. Inte minst visar Piratpartiets enorma medlemsökning på att människor nu tänker jobba för en förändring i kamp mot det politiska etablissemanget.

Men i stället för att tjabbla om nedladdning är stöld eller inte borde vi koncentrera oss på att hitta lösningar på problemet. Det räcker inte med att säga att kulturen är till för alla och ska delas av alla om kulturarbetarna inte får betalt. Vi bad häromdagen om hjälp. Det har bokstavligen strömmat in idéer. Många har samma slutsats att det krävs någon form av abonnemangsavgift. Idag presenterar vi ett axplock från vår digra förslagsskörd.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publisert:

Ämnen i artikeln