ÅSIKT

Så lär tv barn att mobba

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Katarina Rosenqvist: Kända personer & medier måste inse hur stort inflytande de har

Foto: SVT
”SVT:s humorprogram ”Grillad” tvingades att läggas ner efter hård kritik mot deras förnedringsunderhållning. Friends välkomnade beslutet”, skriver verksamhetschefen Katarina Rosenqvist.

Barn gör inte som vuxna säger – barn gör som vuxna gör. När vuxna mobbar i det offentliga rummet ser barn det som legitimt att själva göra detsamma. SVT:s humorprogram ”Grillad” tvingades att läggas ner efter hård kritik mot deras förnedringsunderhållning. Friends välkomnade beslutet eftersom kränkningar i tv, radio och på nätet, samt mediers sätt att återspegla och uppmuntra detta, försvårar skolornas arbete mot mobbning.

Debatten om vuxna som offentligt mobbar varandra har varit återkommande i medierna sedan dokusåporna klev in i de svenska vardagsrummen. Under det senaste året har den offentliga vuxenmobbningen varit påtagligt närvarande i medier och bloggar. För oss på Friends är detta ett problem. För hur ska ett mellanstadiebarn förstå att de nedvärderande uttalanden som vuxna slänger på varandra i det offentliga rummet inte är okej vare sig i skolan eller utanför?

När vuxna ges utrymme att förnedra i medier innebär det ett medgivande till barn att handla på samma sätt. Även om det inte är avsikten. Hur ska lärarna få stopp på mobbningen i skolorna när medier visar att det är en karriärväg att kasta skit på medmänniskor? Budskapet är tydligt: det är ok att förnedra och kränka andra människor. Detta budskap går stick i stäv med all den kraft och möda som skolorna lägger ned på att förhindra mobbning.

De som publicerar och sänder dessa kränkningar har endast flugviktsargumentation när de försvarar sitt agerande. En tv-personlighet menar att hon kan säga vad hon vill i tv eftersom det inte står någonstans att hon har ett ansvar. En medieprofil försvarar sig med att han ”bara vill vara rolig”. En mediechef menar att tittarna uppskattar förnedrings-tv och att kritisera ett programkoncept är som att kasta kritiken även på tittarna.

Det är ynkligt att flytta över ansvaret till tittare och läsare, särskilt om man tänker på att många av dessa är barn och ungdomar.

Vuxna som kränker i offentligheten struntar i att de har en påverkan på samhället i stort. Ansvar är ingen ytterrock man kan hänga av och på sig när det passar utan som medborgare är vi alla ansvariga för hur samhället ser ut.

Kända personer och medier måste inse hur stort inflytande de har över tonläget eleverna emellan på skolgårdar och i omklädningsrum. Det ansvaret kan man inte avsäga sig bara för att man inte har bett om det. Konsekvenserna av att vuxna ges medieutrymme att mobba får skolorna och vi på Friends ta hand om. Dagligen går barn till skolan med en klump i magen, utsatta för saker som förstör deras ”självkänsla”, ibland för resten av livet.

I?dag ägnas stor energi åt att hänga ut skolor och deras bristande insatser. Givetvis måste skolor granskas och ta sitt ansvar när elever blir kränkta, men när ska offentliga personer som kränker och medier som ger detta utrymme, börja vända ansiktet mot sig själva och inse sin del i ungdomars vardag? Gör en insats för att hjälpa skolorna i deras tuffa arbete – ta ert ansvar, byt sida och stå upp för kampen mot mobbningen.

Katarina Rosenqvist