Därför har det blivit vaccinationskaos

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dagens Medicins chefredaktör om den dåliga hanteringen av svininfluensan

Nu börjar resultatet av de olika strategierna när det gäller vaccineringen mot A(H1N1)/svininfluensan att märkas. Det är intressant att den som lyckats bäst är region Skåne där man tillämpat strikta turordningsregler och skickat traditionella kallelser på posten. Det visar den granskning som vi på Dagens Medicin gjort i vårt senaste nummer.

I Skåne är en tredjedel av befolkningen vaccinerad och i stort sätt alla barn och skolelever är vaccinerade. Nu håller man på att tar sig uppåt i åldrarna enligt ett strikt schema och vecka 51 räknar man med att alla skåningar ska ha fått sitt vaccin.

I Stockholm däremot sker informationen huvudsakligen via vårdguiden på nätet och turordningsreglerna följs inte på många ställen. Här har man på allvar börja vaccinera skolbarnen först den här veckan. Det är också uppenbart att man på vissa vårdcentraler har struntat i att bara vaccinera de som tillhör riskgrupperna, barn och ungdomar. I stället har alla som kommit till vårdcentralen fått vaccin om det funnits vaccin. Det här har i sin tur lett till en hel del anarki. De som till varje pris vill bli vaccinerade, men inte tillhör de grupper som först ska få vaccin har jagat efter vårdcentraler eller andra läkarmottagningar som inte varit så nogräknade med vilka som vaccineras. Ryktet har spridit sig snabbt och plötsligt ringlar långa köer i en trappa eller utanför ett hus.

Men det är inte konstigt att Stockholmarna beter sig på det här sättet eftersom informationen om när man kommer att blir vaccinerad är otydlig och osäker. Datumet för när vuxna som inte tillhör riskgrupper ska få vaccin har hela tiden flyttats fram och samtidigt träffar man grannar eller kompisar som har vaccinerat sig. Tyvärr är det alltså så att den som är lite om sig och kring sig lyckas få vaccin medan den som snällt väntar på sin tur och följer landstingets uppmaning i bästa fall får sin spruta i mitten av december, då räknar Skåne med att vara klara med vaccineringen av sin befolkning.

Det är uppenbart att gammal hederlig informationsteknik där man tydligt via brev talar om när man har rätt att få sin spruta fungerad klart bäst och självklart också varit mest rättvist. Även om det inte finns några siffror ännu gissar jag att den gamla hederliga informationstekniken också kommer att leda till bäst resultat när det gäller antalet vaccinerade.

Det här är naturligtvis inte acceptabelt. Är det någon gång som portalparagrafen inom svensk sjukvård om att alla oavsett var de bor ska ha rätt till samma vård borde gälla så är det naturligtvis när det fattas ett regeringsbeslut om att alla svenskar bör vaccineras mot A(H1N1). Så blir det inte alls nu. I Skåne har man nu vaccinerat dubbelt så stor andel av sin befolkning som man gjort i Sörmland.

Jag hoppas att det görs en ordentlig utvärdering av vad som fungerade och vad som inte fungerade vid den här massvaccineringen och att ansvariga myndigheter och politiker lär sig av den erfarenheten.

Mikael Nestius

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN