Fettdoktorn i blåsväder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De svenska kostrekommendationer som ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist förespråkar får hård kritik i den kända tidskriften The Lancet.

Kritiken riktar sig mot Socialstyrelsen som forskarna menar har duperats av Dahlqvist och hennes anhängare.

Annika Dahlqvist.
Annika Dahlqvist.

Det är två näringsforskare från Otago-universitet på Nya Zeeland som går till attack mot rönen om den så kallade LCHF-kosten för diabetiker. Kostråden, som frontas av "fettdoktorn", går ut på att hålla kolhydratintaget lågt och äta desto mer av fettrika livsmedel.

”Kan skada folkhälsan”

Forskarna Jim Mann och Edwin R Nye menar att Socialstyrelsens agerande i den omstriddda kostfrågan är under all kritik. I en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet skriver de att de svenska anhängarna av LCHF, med "fettdoktorn” i spetsen, lyckats ”påverka de svenska myndigheterna på ett sätt som kan skada den svenska folkhälsan”.

Per Gunnar Holmgren, chefredaktör på tidskriften Dagens Medicin, går också till hårt angrepp på Dahlqvist.

– Annika Dahlqvist tycks inte förstå att hon har sin stora publik endast tack vare att hon är läkare och tituleras "fettdoktorn”. En läkare ska förmedla råd baserade på vetenskap och beprövad erfarenhet – inte bara ”åsikter” och ”tro”, skriver han i sin ledare.

”Felaktiga slutsatser”

Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, tycker inte att kritiken är befogad.

– Oj, det var väl ändå att ta i. De (forskarna) verkar inte riktigt förstått vad som skett här i Sverige och drar därför felaktiga slutsatser, säger han till Svenska Dagbladet.

Annika Dahlqvist är redan i blåsväder efter att hon uttalat sig om att hennes kost är bättre än vaccin om man vill undvika att få svininfluensa. Per Gunnar Holmgren upprörs över hennes uttalande. När ”fettdoktorn” diskuterar influensavaccin blir det mesta fel. Hennes tro är farlig, skriver han.

Det här skriver bloggvärlden om fettbråket
Publisert:

Ämnen i artikeln