ÅSIKT

Fp vill bli ett nytt venstre

DEBATT

Mikael Trolin: Valkampanjen siktar på att vinna främlingsfientliga väljare

1 av 4 | Foto: kopia? Folkpartiets och Lars Leijonborg sneglar åt venstres framgångar i Danmark. Bilden nedan: Venstres annonskampanj med våldtäktsmän och invandrare.

Jag såg SVT:s dokumentär ”Snällfällan” om folkpartiet söndagen den 7 maj. Det var som i en mardröm där man tror sig ha vaknat, bara för att upptäcka att odjuret ändå kommer ut ur garderoben.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mina värsta farhågor besannades när Lars Leijonborg, Jan Björklund och partisekreterare Johan Jakobson, avslöjades i sina planer på att göra folkpartiet till en svensk variant av det främlingsfientliga danska venstre. Populismen i Sverige hade fått ett nytt ansikte.

Redan den 18 mars 2005 tryckte jag, som nationell integrationssamordare i fp:s partiorganisation, på alarmknappen och beskrev i riksmedia att jag kände att ”partiet kidnappats av högerpopulister”. Ett uttalande som jag fick stark kritik för av partiledningen och riksdagsgruppen.

I en rad utspel därefter har partiets integrations- och flyktingpolitiska talesman Mauricio Rojas misstänkliggjort Sveriges invandrare och flyktingar med påståenden om att det ”finns sociokulturella anledningar till invandrades brottslighet”, ”automatisk utvisning av utländska medborgare vid brott”, samt ”att invandrare ansvarar för andra invandrares brottslighet”. Samtliga gör tydliga kopplingar mellan invandring och brottslighet, allt efter känd dansk modell.

Partiledningens plan med sin integrationssatsning var aldrig att öka integrationen i Sverige, utan att skapa ett alibi för att kunna driva allt hårdare krav på invandrare och flyktingar.

Förre partiledaren Maria Leissner erkänner i dokumentären att det danska högerliberala partiet venstre var förebilden. Något som Lars Leijonborg och Jan Björklund inte riktigt vill bekräfta. Venstres framgångar kom efter att man på ett populistiskt sätt krävt hårdare integrationslagar och minskad flyktingmottagning. Johan Jakobsson skriver i partiskriften ”fem goda råd till ett alldeles för litet parti” 1994 att venstre är ett missnöjesparti som spelar på främlingsrädsla i flyktingfrågan. Men menar ändå att folkpartiet bör följa vänstres exempel.

Resultatet märks i folkpartiets ordbruk och retorik, med början i språktestet. Liksom venstre gör folkpartiet därefter kopplingen invandrare, integrationsproblem och brottslighet .

När reportern Erik Sandberg frågar Lars Lejonborg ”om inte folkpartiet kommer att gå samma väg som venstre och kräva minskad flyktingmottagning i framtiden”, får han först ett avvärjande svar. Men sedan kastar folkpartiledaren ändå in en brasklapp: ”Möjligen är det så att problemen med invandring, (muslimsk fundamentalism), är större i Danmark”. Och att detta ”kan ha varit skälet att venstre hamnar på andra ståndpunkter i flyktingfrågan”. Slutligen tillägger han att ”möjligen är vi på väg att få samma problem med invandringen i Sverige”.

I och med den brasklappen har han gläntat på dörren för att folkpartiet ska kunna följa efter venstre mot en liknande utveckling som den i Danmark.

Som riksdagskandidat med invandrarbakgrund kräver jag att partiledningen lägger alla korten på bordet. Diskriminerning och rasism är ett uppsåtsbrott.

Vi står inför en situationen att folkpartiet riskerar att attrahera väljare från högerextremistiska partier som sverigedemokraterna eller nationaldemokraterna. Väljare som tänker att en röst på nämnda partier riskerar att vara bortkastad, men att en röst på folkpartiet kan vara ett första steg att till att genomföra en stramare integrations- och flyktingpolitik.

Jag kan som andra generationen invandrare inte medverka till en valkampanj som vädjar till en främlingsfientlig opinion. Och jag vet att många av partiets kandidater med invandrarbakgrund förtvivlat känner likadant.

Min sista förhoppning är att erforderligt antal länsförbund utnyttjar sin stadgeenliga rätt att kalla till extra landsmöte för att kräva ett tydligt svar av partiledning och partistyrelse om Danmarks vägval även är folkpartiets.

Mikael Trolin