ÅSIKT

Okej att skjuta arbetare?

DEBATT

Elisabeth Ohlson Wallin:
Den nya lagen öppnar för ett nytt Ådalen – 31

Foto: Lunde, Ådalen. Här dödades fem personer av militärens kulor. Nils Erik Sandin, 92, sitter med en bild av demonstrationståget i knät. Han var själv där 1931 och ville gärna vara med nu när ett nytt Ådalenfoto tas 75 år senare. Bredvid honom sitter Barbro Johansson, hon var bara en liten flicka då, men var också där. Hennes pappa förhandlade med landshövdingen. Ungdomar från Ådalens gymnasium gestaltar demonstranterna, polis och militär gestaltas av polis och militär från trakten. Pappersmaskerna är fotografier av de fem människor som dödades den soliga majdagen 1931.

Det var en solig och varm dag 1931. Orkestern spelade och alla stämde in i sånger som Internationalen och Arbetets söner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Många hade samlats för att se på det långa demonstrationståget.

Nils Erik , som i dag är 92 år, var en av dem. Då visste han inte att han skulle få uppleva "skotten i Ådalen" men han anade att något hemskt skulle ske. Barnen var tillsagda att hålla sig inomhus.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Så hände det hemska. Kapten Mesterton gav order om eld mot demonstranterna när tåget rundade nerförsbacken i Lunde ner mot hamnen där strejkbrytarna höll till.

Fem personer dog och flera skadades innan trumpetaren i orkestern kom på den utmärkta iden att blåsa eldupphör.

Trumpetaren straffades medan kapten Mesterton gick fri.

Nils Erik Sandin klarade sig utan skador men jämte honom signade Eira Söderberg ner till marken av en rikoschett. Hon dog omedelbart.Trots sin ålder vill Nils Erik vara med när vi 75 år senare skapar ett foto för att minnas den händelsen.

När han anländer till fotograferingen knyter han näven och ropar:

"Länge leve ungdomen!"

Kampen i honom sitter kvar lika starkt som minnena.

Jag tar honom i hand och vi pratar om fotografiet som ska tas. Ett fotografi som ska hjälpa oss att komma ihåg vad som hände och påminna oss om att det kan hända igen. Nils Erik sätter sig på en låda och håller fram ett foto från Ådalen 1931. Det är lite kallt i luften, det regnar.

Samtidigt i Stockholm 2006 röstar riksdagspartierna fram en ny lag.

Den heter Försvarsmaktens stöd till polisen vid terroristbekämpning.

Alla partier utom vänstern och miljöpartiet röstade ja till denna lag. Beslutet är historiskt. Sedan händelserna i Ådalen har man velat undvika ett upprepande av tragedin. Nu är den spärren inte lika säker längre. Det finns en risk att den nya lagen tänjs ut.

Från borgligt håll har man redan tryckt på för att ge militären möjlighet att stödja polisen med att till exempel upprätta avspärrningar av större områden.

När vi tidigt på morgonen samlas för att ta fotografiet vet vi ännu inget om hur den nya lagen kommer att brukas. Kan den komma att hämma människor från att verka politiskt?

Kommer den nya lagen att leda till att färre människor vågar demonstrera?

Finns det en risk att politiska aktivister stämplas som terrorister?

Blir det okej att skjuta arbetare igen?

Elisabeth Ohlson Wallin (45 år Fotograf och konstnär Stockholm)