Debatt

Ska de rika bestämma över fattiga?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik till Johan Wennström

Varje dag dör 30 000 barn av svält, och mer än 1,2 miljarder människor lever fortfarande i extrem fattigdom.

I dag råder en allt bredare samstämmighet kring att det krävs radikala förändringar av den rika världens politik - som skuldavskrivningar, globala skatter och rättvisare handelsregler - för att fattigdomen ska kunna halveras till år 2015.

Johan Wennströms inlägg riktar udden inte bara mot Bono och Gordon Brown, utan också Frankrikes president Chirac, Brailiens Lula och Tysklands Schröder, samt globala institutioner som Världsbanken och IMF, som alla ställt sig bakom idén om global beskattning. Nyligen ställde sig samtliga G8-länder bakom idén om en flygskatt på en US-dollar per biljett för att finansiera kampen mot världsfattigdomen. Men Wennström tycker idén är korkad: han vill nämligen flyga billigt.

När det gäller skuldavskrivningar argumenterar Wennström på ett närmast kolonialt sätt. De fattiga länderna ska hållas i strama tyglar och tvingas till ”de rätta” besluten, annars väljer de fel.

På en punkt har dock Wennström rätt: det finns ingen mirakelmedicin för fattigdomen i tredje världen.

I dag finns för första gången på länge en internationell vilja att bekämpa välrdssvälten och skapa politiskt handlingsutrymme för världens fattiga. Men Wennström verkar till varje pris vilja behålla en värld där en rik klick dikterar villkoren för miljarder fattiga.

Sven Elander , Attac Sveriges Gemensamma Arbetsgrupp

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt