Debatt

Vi har mer än bara nya kök i huvudet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Medelklassupproret: Sänk inte vår skatt – välfärden går före

Att tro att vi bara har nya kök och ränteavdrag i huvudet är en förolämpning, skriver dagens debattörer.
Att tro att vi bara har nya kök och ränteavdrag i huvudet är en förolämpning, skriver dagens debattörer.

En av dagens stora frågor för de politiska strategerna är hur man ska vinna den väljargrupp som kallas medelklassen. I diskussionen framställs det ofta som att det enda sättet att nå denna grupp går via sänkta skatter, rut- och rotavdrag och privatiseringar av skolor, hemtjänst och äldreboenden.

Den politiska bilden av medelklassen bygger på en märklig föreställning om att vi inte ser längre än till vår egen privatekonomi.

Att vi struntar i vad som händer runt omkring oss så länge vi får mer i vår egen plånbok. Att vi blundar för arbetslösa människors situation så länge som vi själva har jobb. Att vi hellre vill ha nya vitvaror i köket än att kroniskt sjuka får en ekonomisk trygghet utan krav på motprestation. Att vi som redan har ekonomisk och social trygghet bara vill ha ännu mer frihet att välja bland privata försäkringar, friskolor och elleverantörer.

Sällan har vi som kategoriseras som medelklass själva sagt vad vi tycker. Utan att påstå att vi talar för alla i gruppen säger vi nu: Det är inte sant. Vi behöver inga fler privilegier. Sluta fjäska för oss!

Att tro att vi bara har ränteavdrag och köksrenoveringar i huvudet är en förolämpning mot oss. Många av oss arbetar i de välfärdsverksamheter som drabbats av nedskärningar och vi ser tydligt kopplingen mellan avregleringar, privatiseringar och skattesänkningar å ena sidan och ett samhälle som håller på att falla isär. Vi är engagerade i våra yrken, vi har stor professionell kunskap och varje dag ser vi konsekvenserna av detta sönderfall på våra arbetsplatser.

Situationen har nu kommit till en punkt då vi måste säga ifrån. Vi är innerligt trötta på att användas som murbräcka för en politik som i våra namn rustar ner den gemensamma välfärden och skadar vårt samhälle i grunden.

Så, kära politiker, tack, men nej tack. Nu räcker det! Vi som har arbete, och bra lön har tjänat rejält på genomförda skatteavdrag. Vi behöver inte ett femte! Vi har råd att renovera våra kök utan fler avdrag och vi har råd att betala barnens läxhjälp - om vi nu skulle vilja anlita sådan. Däremot har ingen av oss råd med ett samhälle som inte inkluderar alla.

Solidaritet handlar om att se sig själv i andra. Det betyder att andras ofärd aldrig kan bli vår egen välfärd, och utifrån vår position som privilegierad medelklass är det nu dags för oss att sätta ner foten. Vi vill inte ha det så här.

Vi är de som dagligdags möter de grupper som försvagats, som utbildar de unga och som frustrerat ser hur dagens politik undergräver rimliga livsvillkor för allt fler. Vi vill ha en fungerande välfärd som bygger på tanken om solidaritet och jämlikhet.

Pengar finns, det är inte där problemet ligger. Det handlar i stället om hur vi väljer att fördela våra resurser och vilken typ av samhälle vi vill ha. Som välavlönad medelklass betalar vi redan mycket skatt och vi betalar gärna mer, men vi vill att våra skattepengar skall gå till en gemensam välfärd – inte till en ojämnt fördelad individuell välfärd och definitivt inte till privata vinstintressen inom vård och skola.

Vi vill bidra till ett välfärdssamhälle med lika rättigheter för alla oavsett inkomst, härkomst och social position. Vi vill vara medborgare i en demokrati, inte kunder på en marknad. Vi vill ta gemensamt ansvar för en välfärd för alla, inte individuellt ansvar för oss själva. Därför avstår vi gärna de fördelar vi aldrig bett om, till förmån för jämlik välfärd och ekonomisk och social trygghet för alla.

Försvara den gemensamma välfärden!

Nej till jobbskatteavdrag!

Nätverket Medelklassupproret genom

Anna Johansson

Hedvig Kalén

Anita Beckman

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik