Debatt

Jag kommer aldrig sluta slåss för våra medarbetare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Max vd: Momsen och arbetsgivaravgiften avgörande frågor för vår bransch

Richard Bergfors.
Richard Bergfors.

Är det bra att fördubbla krogmomsen om man vill ge fler unga jobb eller stärka Sverige som turistland? Troligen inte, eftersom tusentals ungdomar riskerar att förlora sina jobb. En lika dålig idé är det att höja arbetsgivaravgiften för unga. Därför är dessa frågor de absolut viktigaste frågorna för vår bransch. Jag ser det som min skyldighet att prata om förslagens negativa konsekvenser.

På den korta tid som gått sedan restaurangmomsen sänktes 2012 har Max skapat 279 nya arbetstillfällen och vi har idag över 3500 anställda, framförallt ungdomar. Vi är helt enkelt en av de största ungdomsarbetsgivare. Tittar man på hela branschen har sänkningen av restaurangmomsen bidragit till att skapa över 10 000 nya jobb enligt branschorganisationen Visita som utgått från SCB:s siffror. När ekonomin stått stilla och när andra har låtit personalen gå har vår bransch varit det viktiga första steget in på arbetsmarknaden, för unga liksom nya svenskar. Den grupp som behöver jobben allra mest.

Restaurangbranschen står inför en stor utmaning i och med förslagen om höjd arbetsgivaravgift och höjd restaurangmoms. De senaste åren har vår bransch fungerat som en välbehövlig jobbmotor i en annars stagnerande ekonomi och gett många unga tillträde till deras första jobb. Om restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga dubbleras kommer det att knäcka denna jobbmotor. De tusentals nya arbetstillfällen som branschen har skapat är med andra ord direkt i farozonen.  Det är vi många i branschen som är rörande överens om. Andra konsekvenser är att konkurser som kommer att öka liksom de svarta jobben.

En dubblering av momsen på restaurang innebär att köttbullar på din lokala restaurang blir dubbelt så hårt beskattat som köttbullarna på mataffären. Vad är logiken och samhällsnyttan med det? Men framförallt är det just det faktum att ungdomar får svårare att komma in på arbetsmarknaden som är mest allvarligt. Vad det handlar om är ett politiskt dubbelslag mot den unga generationen.

Hotet om dubblering av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna är två frågor som bekymrar mig djupt.

Alla som älskar restaurangbranschen och vill att ungdomar ska ha lätt att komma in på arbetsmarknaden borde arbeta för att förslaget om dubblering av restaurangmomsen och arbetsgivaravgifter för unga dras tillbaka. 

Detta är de två absolut viktigaste frågorna för vår bransch under överskådlig tid och de påverkar alla oss som jobbar inom den. Vi kommer inte att stå tysta och se hur man drar undan mattan för oss och våra medarbetare. Min förhoppning är att man tänker om. Och främst hoppas jag på att dessa två frågor dras tillbaka så att de inte blir några valfrågor över huvud taget.

Richard Bergfors,

vd Max Hamburgare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik