Max berättar inte hela sanningen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Peter Sunde: Varför skulle unga vilja sälja dålig mat för skitlöner?

Max-anställda får sämre villkor och skydd med Alliansens politik, menar debattören.

Foto: Peter Sunde Kolmisoppi

Hamburgarföretaget Max:s vd Richard Bergfors är väldigt tydlig med att han inte gillar rödgrön politik. Skulle de vinna valet skulle det nämligen vara “en fullständig katastrof!”, enligt ett brev han skickat till sina anställda.

I en intervju så säger han att han skrev det som ren information för de 279 Max-anställda, som nu är i farozonen om inte svenska folket röstar in Alliansen för ytterligare en mandatperiod.

Att de som han skriver till i sitt dystopiska brev är i direkt beroendeställning till honom verkar inte väcka ett uns av obehag. Och visst, när man själv ser sig som schysst och reko person så är det säkert lätt att glömma bort att man har makt och inflytande. Men makt kommer med ett visst ansvar.

Richard Bergfors tycker att han måste få ”berätta om konsekvenserna” för företaget och dess anställda. Jag hoppas då att nästa brev till personalen kommer innehålla konsekvenserna om Alliansen vinner ännu en gång!

Exempel som skulle kunna vara intressant för de anställda skulle kunna vara de sämre ersättningsmöjligheterna vid sjukdom som alliansen ligger bakom. För att inte tala om sämre anställningsskydd och anställningsvillkor.

Max ser på sig själva som ett klimatsmart företag som värnar om miljön, varför är det då inte “en fullständig katastrof” om Alliansen vinner, med tanke på deras totalt havererade klimatpolitik? Det drabbar fler än 279 personer på ett företag, det drabbar oss alla.

2012 så gjorde Max (enligt allabolag.se) en vinst på 126 miljoner och hade ett bokfört värde på 1.5 miljarder. Tur var det väl då att de fick sänkt resturangmoms när de var så nära konkurs! Och lyckliga blev de! När momsen sänktes skickade Max ut matkuponger om 100kr till alla riksdagsledamöter. Oetiskt är bara förnamnet. Men inte heller denna gången ser Richard Bergfors att han ens är i närheten av oetiskt beteende.

Samtidigt som miljardföretaget Max:s VD skickar ut brev till sina tusentals anställda om vad de inte bör rösta på, om de nu vill att deras jobb ska finnas kvar framöver, så förbjuds hotell- och restaurangfacket att prata politik på arbetsplatser. Detta i Sverige 2014. Det blir väldigt talande för hur mycket som gått sönder de sista två mandatperioderna.

Vi bör hellre diskutera varför det anses rimligt att ungdomar ska vara tacksamma för att få tjäna en minimal lön för att sälja fet mat till ett allt fetare folk. Mat som är dålig för såväl hälsa som miljö, oavsett hur många träd som planteras i Afrika. Allt som en direkt konsekvens av den politik som alliansen bedriver. Nu sponsrat av nya hamborgarkedjan (M)ax.

Peter Sunde Kolmisoppi

kandiderar till EU-parlamentet för finska Piratpartiet

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik