ÅSIKT

Får din dotter gifta sig med en muslim?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

”Ännu en...” tänker jag och tar ett djupt andetag, samtidigt som jag skummar löpsedlarna.

Tidningarna talar om två kvinnomord, i ett av fallen är offret av svenskt ursprung och utan att några logiska förklaringar eller bevis läggs fram förefaller mordet vara under utredning. Men det andra är direkt ett hedersmord.

Är samhällets bild sådan att ett våldsbrott inom en familj med utländsk bakgrund alltid kan hänföras till heder?

”Det gäller att se upp för bröderna” står det på aftonbladet.se. Det är en krönika som Belinda Olsson skriver och som jag ändå tycker är ganska förnuftig och klar, även om hon talar om extremfall!

Men förstår inte hon och andra att just sådana rubriker som hedersmord kommer knappast att leda till den förståelse och respekt som samhället sägs vilja bygga upp mellan muslimer och svenskar. I stället måste direkt varje konflikt inom en utländsk familj handla om religion och heder. Men händer inte liknande saker i svenska familjer?

Hur många svenska kvinnor misshandlas inte varje vecka av sina män? Hur många våldtäkter begås inte av svenskar, där gärningsmannen oftast visar sig vara bekant med offret?

Men då blir det bara en liten notis om någon häktningsförhandling eller liknande i tidningen. Men säg att en invandrarkvinna har blivit hotad, misshandlad eller mördad av sin familj, ja då skriker media ”hedersmord” och försöker förena händelsen med islam och kultur. Detta handlar inte om islam, det handlar om en familjetragedi som gått för långt. Finns inte liknande händelser i svenska familjer? Har vi glömt tragedin i Värmland där en man tog sin familjs liv för att sedan ta sitt eget?

Kan alla svenska föräldrar verkligen säga att de accepterar alla pojkvänner respektive flickvänner deras barn träffar? Så ni hade inte sagt någonting om er rara flicka blivit tillsammans med en muslimsk man från Mellanöstern?

Sedan finns det situationer där dispyterna leder till tragedier såsom mord – då har det gått för långt. Men tror ni ärligt att det har något med religion eller kultur att göra? Tror ni verkligen att islam tillåter mord på sin egen dotter eller son? Islam är en av de fredligaste religionerna som finns. Men tack vare 11 september och tidigare hedersmord har islam målats upp till någon sorts mörk religion präglad av terror, kvinnovåld och förtryck.

Man tolkar enskilda individers handlingar som en representerande bild av islam. Det handlar inte om kulturkrockar eller religionskrockar utan om livstilskrockar.

Kommer man från en by i norra Irak kan det te sig som en stor chock när man kommer hit och dottern tar på sig annorlunda kläder, börjar tycka om killar och gå på disko.

I det läget handlar det mer om att upplysa och utbilda föräldrarna. Snälla Sverige, om vi ska kunna leva i samexistens måste vi alla se förbi våra fördomar, framför allt måste ni se förbi slöjan och hedersmorden.

Laith Al-Hashimi (23 år chefsekonom muslim som bott i Sverige sedan 1984)