Publicerad:
Uppdaterad:

Strandhäll, vi bluffar inte - se problemet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Johan Forssell i debatten och sociala klyftor

Johan Forssell (M).
Johan Forssell (M).

REPLIK. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) verkar mer fokuserad på Moderaterna än på samhällsproblemen. Att en miljon människor inom några år riskerar att befinna sig i utanförskap benämner Strandhäll som ”magstarkt” och ”bluff”. Men uppgiften kommer från regeringens egen vårbudget. På sidan 131 framgår det tydligt i tabellen ”Helårsekvivalenter i vissa ersättningssystem”.

En miljon människor i utanförskap är oacceptabelt – för Sverige, men framför allt för alla som riskerar att fastna i passivitet och bidragsberoende, utan möjlighet till arbete och framtidstro.

Strandhäll visar att regeringen saknar såväl vilja att se problemet som förmåga att vända utvecklingen. Samtidigt som utanförskapet växer driver regeringen en politik som leder till färre jobb när höjda trösklar och utbyggda bidragssystem prioriteras. 

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige fokuserar vi på att bryta utanförskapet. För att fler ska få möjlighet till jobb och egen försörjning ska arbete och ansträngning alltid löna sig. Därför behövs förstajobbet-avdraget. Det ger en vanlig familj där båda arbetar cirka 3 500 kronor extra per år. För att fler ska ges en chans på arbetsmarknaden föreslår vi en förstajobbet-anställning. Reformen gör det möjligt att kombinera arbete och utbildning. Därtill behöver kraven öka på att fler ska göra sig anställningsbara.

Sverige ska fungera. Utvecklingen måste vändas, men det kräver en regering som kan ta ansvar för Sverige.

Johan Forssell, talesperson i socialförsäkringsfrågor (M)

Läs Annika Strandhälls slutreplik: Regeringen blundar inte för utamningar

Publicerad:
Publicerad: