Debatt

Flumpolitiken rullar vidare i regeringen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från L om svenska skolan

SLUTREPLIK. Mellan 1997 och 2007 genomförde Socialdemokraterna och Miljöpartiet en försöksverksamhet som gav landets gymnasier rätt att tillsätta lokala styrelser med elevmajoritet. Själva tanken att eleverna vet bättre än rektorer skolan ska styras och bättre än lärarna om undervisningens innehåll och upplägg hur en skola ska styras, är nog det allra tydligaste tecknet på hur långt flumtänkandet gått i den rödgröna skolpolitiken.

Liberalerna avskaffade denna försöksverksamhet som en av de första åtgärder vi gjorde när vi tog över utbildningsdepartementet 2006. Nu funderar utbildningsminister Fridolin (MP) på om det är dags att åter låta eleverna styra skolor. Det är mycket olyckligt.

Svensk skolas stora utmaningar handlar om att lyfta kunskapsresultaten och höja läraryrkets status. Det är svårt att komma på argument som talar för att just elevstyrda skolor skulle bidra till lösning på något av dessa problem. Tvärtom skulle det vara ännu en stöt riktad mot lärarnas auktoritet och status att säga att eleverna vet bättre och är bättre på att styra skolan.

Nej, elever ska inte bestämma hur undervisningen ska läggas upp, vilka ämnen man ska ha eller vilka lärare som ska anställas. Det är lärare och rektorer som bestämmer över skolan och skolans verksamhet. Det är mycket olyckligt att utbildningsministern, Elisabet Knutsson och deras parti inte ser att förslag och tankar som dessa innebär ett underkännande av en hel yrkeskår.

Christer Nylander, vice ordförande i utbildningsutskottet (L)

Läs Christer Nylanders debattartikel här: Du drev flummet – säg förlåt, Fridolin

Läs Elisabet Knutssons (MP) replik: Era enkla utspel om disciplin räcker inte

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen i den svenska skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i den svenska skolan

Christer Nylander

Liberalerna

Utbildningspolitik

Skola & utbildning