Oppositionens nya trio: Metallic Boys

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Maria Abrahamsson (M): Efter LO-kongressen har vi tre metallpojkar i topp - men en av dem kommer få lira hårdmetallic i ensamhet

Sjöstedt, Löfven och Thorwaldsson.

Jämställda löner är den stora maktfrågan mellan kvinnor och män. Det slog Karl-Petter Thorwaldsson fast i sitt tal i söndags och gav LO en åthuting för att man inte kommit längre i kampen om lönerna. Jag påminns om debaclet med föräldraförsäkringsutredningen från 2005. Thorwaldssons förslag gick ut på att reservera fem månader för pappan, lika många för mamman och göra resterande fem månader valfria för föräldrarna. Jämställdhetsfundamentalisterna anklagade Thorwaldsson för att vara feg. Vänsterpartiet menade att förslaget var kvinnofientligt eftersom kvinnor skulle subventionera mäns lönearbete genom sitt eget obetalda arbete.

I helgen valde alltså LO-kongressen Karl-Petter Thorwaldsson till ny LO-bas. Den tidigare favorittippade Tobias Baudin fick bli tvåa och Ingela Edlund andre vice ordförande. Omgörningen av LO:s ledargarnityr fullständigas av att Torbjörn Johansson ersätter den i praktiken sparkade Per Bardh som avtalssekreterare. Ingen kan ha missat att laguppställningen har mötts av högljutt gnissel i de egna leden, och då inte minst från de kvinnodominerade förbunden.

Själv hetsar jag inte upp mig våldsamt över LO-ledningens mansdominans, utan är mer nyfiken på vad det rödröda alternativet innebär i form av lösningar på kommande års politiska utmaningar. Jag talar om det enda regeringsalternativet på andra sidan blockgränsen efter att Miljöpartiets språkrör kaxigt signalerat att man tänker invänta valresultatet 2014 innan partiet tar ställning i regeringsfrågan. Givet att MP står fast vid det – och det är nu det blir riktigt intressant - kommer den stora oppositionen i svensk politik efter helgens LO-kongress att ledas av trion Metallic Boys! Med förre metallbasen, numera statsministerkandidaten Stefan Löfven som självklar kapellmästare.

För som alla vet valdes i början av året den minst samspelte i trion, metallaren Jonas Sjöstedt till ny partiledare för vänsterpartiet. Efter ett initialt uppsving till 10-procentsnivån i opinionsmätningarna har Sjöstedt fem månader senare parkerat partiet på 5-6 procent. Av Sjöstedteffekten blev bara en fjutt. Den nya vänsterledarens grälsjuka stil går inte hem hos mer sansade vänsterväljare, som i stället ser sossarna som ett mer rimligt alternativ.

Det är fyra månader sedan Löfven bytte ordförandeskapet i Metall till partiledarposten. Mån om sin lågmälda politiska profil talar han tyst om vilken politik han vill föra. Hittills har den taktiken belönats av väljarna. Annat lär det bli när Löfven tvingas avslöja vilka de egentligen är som ska betala skattehöjningarna på upp emot 25 miljarder kronor som socialdemokraterna har aviserat i partiets vårbudget. Lägg till vänsterpartiet och Jonas Sjöstedts vårbudget, och närmare 80 miljarder i skattehöjningar väntar på att vältras över på – just det – hushållen och företagen.

Så nog kan Stefan Löfven behöva allt ackompanjemang han kan få ända fram tills vallokalerna stänger klockan 20.00 på valdagen 2014. Och visst anar man att Löfven har härjat i kulisserna när metallombudsmannen Karl-Petter Thorwaldsson slog ut de kvinnodominerade förbundens favorit som LO-ordförande. Det bäddar för att LO åter blir en politisk kraft att räkna med i både avtalsrörelser och valrörelser. Med andra ord ett perfekt upplägg för en manlig duett som suktar efter regeringsmakten. Medan Jonas Sjöstedt blir inlåst i studion där han får lira hårdmetallic på egen hand.

Maria Abrahamsson

Publisert: