Debatt

Journalister en förutsättning för fungerande demokrati

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Nu har den tysta diplomatin fått verka.

I onsdags dömdes våra kolleger Johan Persson och Martin Schibbye för terrorbrott och olaglig inresa i Etiopen. Åklagare yrkar på 18 till 30 års fängelse.

Johan och Martin greps i Ogaden-provinsen den 1 juli i år. Uppdraget var att på plats skildra civilbefolkningens utsatthet. I området strider ONLF-gerillan med den etiopiska armén, och Johan och Martin skulle skriva ett reportage om kopplingarna mellan ett svenskt företag och den kontroversiella oljeprospekteringen i området.

Det var ett riskfyllt journalistiskt uppdrag men planerat utifrån en noggrann risk- och konsekvensanalys. Det viktigaste anslaget med resan var att på plats med ord och bild berätta om konsekvenserna för civilbefolkningen.

Johan och Martin vågade ta risken och är beredda att ta konsekvenserna för den olagliga inresan. Men vad det gäller terroranklagelserna får våra kollegor Johan och Martin inte bli ytterligare en symbol för de inskränkningar i pressfriheten som råder i andra delar av världen. Vi lever i ett land där det journalistiska uppdraget är en grundläggande del av våra rättigheter och en förutsättning för en fungerande demokrati.
 

Det är förutsättningar som vi vill kunna använda oss av även i fortsättningen.

Magnus Sundberg, Göteborgs-Posten

Paul Hansen, Dagens Nyheter

Magnus Wennman, Aftonbladet

Dan Hansson, Svenska Dagbladet

Åsa Sjöström, Sydsvenska Dagbladet

Martin von Krogh, frilans

Anders Hansson, frilans

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt