Ebba Busch Thor sällar sig till nättrollen

Ingrid Lomfors: Jag har aldrig hävdat att det ”inte finns någon inhemsk svensk kultur”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

All kultur är dynamisk. Det är varken en höger eller vänsterfråga, skriver Ingrid Lomfors.
All kultur är dynamisk. Det är varken en höger eller vänsterfråga, skriver Ingrid Lomfors.

REPLIK. Mitt i julfirandet slår partiledare Ebba Busch Thor fast ”Jo, det finns visst svenska traditioner”. I artikeln utpekas jag som en representant för ”myndighetsvänstern” som påstått att det saknas både svenska traditioner och svensk kultur.

Därmed sällar sig Ebba Busch Thor till de nättroll som spritt denna villfarelse. Jag har aldrig uttalat mig offentligt om svenska traditioner.

Jag har inte heller – som Busch Thor påstår – hävdat att det ”inte finns någon inhemsk svensk kultur”. Ett uttalande jag skulle ”efter hård kritik backade ifrån”. Jag kan omöjligen backa från något jag aldrig ha påstått. 

Det är riktigt att jag var en av talarna på statsminister Löfvens konferens ”Sverige tillsammans” men inte som representant för ”vänstern” utan som en opolitisk myndighetschef och forskare i historia.

Jag har i över trettio år forskat om och undervisat i historia med inriktning på Förintelsen, antisemitism och svensk-judisk historia. Jag har bland annat skrivit om hur judiska invandrare sedan slutet av 1700-talet har anpassat sig till svenska förhållanden, men också att de har berikat detta land med kompetens och kultur från andra delar av världen. 

Mitt framträdande på konferensen handlade om hur invandrare generellt och på olika sätt har bidragit till att forma vårt svenska mångkulturella samhälle.

I det sammanhanget sa jag följande: "Föreställningen om att det skulle finnas en enhetlig inhemsk kultur som går tillbaka till urminnes tider, den bygger inte på fakta. Vi har alltid stått under influenser utifrån.”

Med andra ord; all kultur är dynamisk. Det är varken en höger eller vänsterfråga. Det helt enkelt så – i mötet mellan gammalt och nytt – som traditioner och kulturella sedvänjor växer fram.


Ingrid Lomfors, docent i historia och överintendent Forum för levande historia 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publisert:

LÄS VIDARE