Debatt

Debattörerna: Toni Borg som EU-kommissionär hotar mänskliga rättigheter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Toni Borg.

DEBATT

Malta är ett av de mest reaktionära länderna i Europa när det gäller sexuella och reproduktiva rättigheter. På Malta är exempelvis abort kriminaliserat och belagt med fängelsestraff, även vid våldtäkt, incest eller när det är fara för kvinnans liv. På grund av en korruptionsskandal inom EU kommissionen har Malta nu nominerat en ny kommissionär, nämligen Tonio Borg.

Tonio Borgs värderingar ligger mycket långt från den svenska synen vad gäller kvinnors rättigheter, homosexuellas rättigheter och sexuella rättigheter. Bland annat har han motverkat avkriminalisering av abort och var en av elva parlamentariker som röstade mot ett lagförslag om att tillåta skilsmässor på Malta. För en tid sedan stöttade han ett förslag om att belägga gravida kvinnor som befaras genomgå abort utomlands med reseförbud. Han har även försvarat diskriminering av HBT-personer och motsatt sig att samkönade par ska omfattas av sambolagstiftningen. Inte minst stöttar Tonio Borg det maltesiska lagförslaget om att kriminalisera spermie- och äggdonation via IVF till ensamstående och kvinnor i homosexuella förhållanden, samt belägga dem med upp till fem års fängelse.

Med Svenska mått är dessa åsikter mycket extrema och främmande. Även om varje enskild kommissionär är berättigad sina egna åsikter blir det ändå problematiskt då hans personliga åsikter med största sannolikhet kommer att återspeglas i den politik som han och EU kommissionen kommer att föra. Tonio Borgs portfölj skulle innehålla hälsofrågor. Som kommissionär har han möjlighet att påverka så att förslag kan försenas, skjutas upp eller försvinna helt.

Kommissionärer existerar inte i ett politiskt vakuum, de är beslutsfattare och deras personliga åsikter spelar roll. Utifrån en svensk värdegrund är Tonio Borg en extremt bakåtsträvande politiker. Utmaningarna inom Europa för att stärka sexuella och reproduktiva rättigheter är stora och med Tonio Borg som kommissionär befarar vi att de kommer att bli än större.

Ulrika Karlsson (M)

Carina Hägg (S)

Anna Steele (FP)

Valter Mutt (MP)

Annika Qarlsson (C)

Hans Linde (V)

Alla riksdagsledamöter och representanter för sina respektive partier i riksdagens SRHR-grupp

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt