ÅSIKT

Vi tar vårt ansvar – och förbättrar jämställdheten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Nästa år har det gått 40 år ­sedan Sverige övergick från en moderskapsförsäkring till en föräldraförsäkring. Svensk jämställdhets- och familjepolitik har byggt Sverige starkt.

Men jämställdheten står i dag och stampar. En viktig faktor är det ojämlika uttaget av föräldraledigheten. Det är roten till kvinnors sämre ekonomiska situation, kvinnors sämre position på arbetsmarknaden och kvinnors sämre hälsa.

Vi har två alternativ. Vi kan ­låta påtvingande strukturer ­bestå och därmed vänta i 59 år på en jämställd föräldraförsäkring och 160 år på en jämställd arbetsmarknad, som TCO spår i sitt pappaindex. Eller så kan vi ta ­ansvar och visa att vi vill göra vårt yttersta för att förbättra jämställdheten. Ett sätt är då att knyta ytterligare en månad till vardera föräldern.

Emma Henriksson pratar om familjefientlighet. Men vad skulle kunna vara mer familjefientligt än att ge familjemedlemmar olika chanser i livet beroende på kön?

Och sviker vi inte våra kvinnor, män och barn när vi inte tar den effektiva reform en mer ­delad föräldraförsäkring är på allvar? Det handlar inte om att riksdagsledamöter ska bestämma över familjer, utan om att ­politiken ska ge både män och kvinnor samma förutsättningar att kunna leva ett bra liv.

Vi Socialdemokrater är ett ­feministiskt parti och vi menar allvar med att ta ansvar för jämställdheten.

Marlene Burwick,

Kommunalråd (S) i Uppsala

Lena Sommestad,

Riksdagsledamot (S) och ordförande S-kvinnor

ARTIKELN HANDLAR OM

Familj