Fredrik Schulte (M): Bris, ta ansvar för er kommunikation

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK: Barnfattigdom

Fredrik Schulte
Fredrik Schulte

”Gör inte frågan till en lek med ord" avslutar Kattis Ahlström sitt debattinlägg där hon försvarar sitt, Bris och andra organisationers kampanj att hausa problemet med barnfattigdom. Det är dock just en lek med ord de sysslat med, vilket nu är anledningen till att massiv kritik riktas mot dem efter ”Uppdrag gransknings” avslöjanden att påståendena är kraftigt överdriva.

Ahlström försöker försvara sig med att det faktiskt finns barn med problem i Sverige. Ingen förnekar eller försöker på något sätt marginalisera detta. Tvärtom är vi alla eniga om att det är fruktansvärt och oacceptabelt, men är beskrivningen av ett problem felaktig blir lösningen också det.

Sverige har världens mest omfattande ekonomiska trygghetssystem, till den grad att det ofta inte lönar sig att arbeta.

Problemet handlar inte om att bidragen är för låga, vilket förespeglats i debatten av de som hausat barnfattigdomen, utan att föräldrar som trots samhällets stöd väljer att prioritera bort sina barn, ofta till förmån för sitt eget missbruk.

Bris och liknande organisationer som åtminstone tidigare haft ett högt allmänt förtroende måste ta ansvar för hur de kommunicerar. Spenderar man det förtroendet på att leka med ordet barnfattigdom så att det föranleder omfattande politiska krav på allvarligt missriktade och kostsamma åtgärder i stället för att fokusera på det verkliga problemet får man finna sig i att bli ifrågasatt.

Fredrik Schulte

Riksdagsledamot (M)

Publisert: