Mattias Svensson: Löfven vill regera genom korridormygel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-05-05

Regeringsalternativet blev överraskande tydligt i kvällens debatt. ”Vi kommer att komma överens”, sade Stefan Löfven på frågan hur det rödgröna alternativet ser ut och hur stora skattehöjningar de kommer att genomföra. Några besked i sak fick inte väljarna, men det är ytterligare bekräftelse på hur Stefan Löfven arbetar. Han löste alla viktiga beslut på Socialdemokraternas partikongress nyligen genom korridormygel och uppgörelser bakom lyckta dörrar, långt borta från insyn och debatt och utan väljarinflytande. På samma sätt vill han regera Sverige.

Gustav Fridolin verkade inte protestera. Därmed reducerade han Miljöpartiet till ett underlag i en vänsterregering. Som sådant lär de få svårare att locka oberoende storstadsväljare.

På allianssidan gjorde Annie Lööf bra ifrån sig i jobbdebatten där bagaren i Skövde och pigga spelutvecklare fick åskådliggöra dem som fått bättre möjligheter. Jan Björklund glänste i integrationsdebatten med en uppföljning av hur de krigsflyktingar Sverige tog emot från forna Jugoslavien nu etablerat sig på arbetsmarknaden, med barn som i högre grad än svenska går på universitet och högskola. Ett hoppfullt perspektiv när folk som flytt nya krig behöver vår hjälp.

Fredrik Reinfeldt lämnade sarkasmerna hemma och satsade på den mer landsfaderligt förklarande stilen. Det behövdes. De olika teknikaliteter som kan underlätta vägen in på arbetsmarknaden lämpar sig inte för retoriska svingar. Det är lätt att få det att låta som om jobben kommer av centralplanering och stora investeringsplaner. Svårare är att målmedvetet gneta ner kostnaderna för att anställa. Men det är det senare som ger riktiga jobb i växande företag, stora och små och spridda över landet.

Så långt de kända konflikterna. Försvarsdebatten blev lite rolig när Jimmie Åkesson läste lustiga passager från Miljöpartiets partiprogram om ett rent icke-våldsförsvar. Gustav Fridolin ställde i sin tur giftiga frågor om hur regeringen tänkt när de satsar 90 miljarder på nya JAS-plan, när försvaret inte har råd att bemanna de dyra plan vi redan köpt. En alert debattledare hade förstås ställt frågan om Fridolin kan tänka sig att sitta i en regering som för en sådan politik.

Och apropå debattupplägget. Här har våren dominerats av en debatt kring poliser som kontrollerar utlänningar i tunnelbanan och letar gömda flyktingar på bröllop och vid fritidsgårdar, den så kallade REVA-debatten. Jonas Sjöstedt ska ha heder av att han nämnde saken, men här hade behövts tuffa frågor och krav på besked från alla partier.

mattias svensson