Debatt

S: Märk varor från de ockuperade områdena

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Löfven och Jämtin: Israel bryter mot folkrätten – det måste få konsekvenser

Vi socialdemokrater välkomnar att riksdagen nu beslutat att den palestinska delegationen i Stockholm ska få samma status som om den vore en vanlig ambassad. Det är ett viktigt stöd till det palestinska statsbygget. Vi ställer oss dock frågande till varför den borgerliga regeringen inte går hela vägen och erkänner staten Palestina.

Konflikten i Mellanöstern har i decennier krävt liv och förstört möjligheter för både palestinier och israeler att leva i fred och skapa sin framtid i trygghet. Båda folken har rätt till fred, säkerhet och en egen stat. Fredsförhandlingar om en tvåstatslösning är den enda vägen till en hållbar fred och förbättrade livsvillkor i regionen. Den israeliska ockupationen bryter mot folkrätten och förvägrar palestinierna rätten till ett land.

Regeringen skrev nyligen i sin utrikesdeklaration att varje bosättning är ett unikt hinder för fred i Mellanöstern. Vi delar den åsikten. Men om regeringen menar allvar måste de markera kraftfullt mot att Israel, i strid med folkrätten, är inne på en annan stats territorium. Det måste få konsekvenser.

Handel med produkter från bosättningarna ger ekonomiska fördelar åt dem som ockuperar palestinsk mark. Det bidrar till att upprätthålla och förvärra dagens situation. Socialdemokraterna har lagt förslag om att ursprungsmärka produkter från bosättningarna för att försvåra ekonomisk aktivitet där. Svenska konsumenter måste få veta om produkter kommer från bosättningarna eller från israeliskt område. Ett liknande system finns redan i Storbritannien och diskuteras även i Danmark och Nederländerna. Det är bra att EU har ett frihandelsavtal med Israel, men produkter från bosättningarna omfattas självklart inte av avtalets förmåner eftersom de inte är produkter från Israel.

Det är viktigt för svenska konsumenter att kunna välja bort produkter som kommer från bosättningarna för att den vägen protestera mot en bosättningspolitik som försvårar för en fredlig lösning. Vi driver därför nu kampanjen ”Märk ockupationen” för att uppmärksamma vårt förslag. Vi vill att den svenska regeringen och EU tar fram riktlinjer för ursprungsmärkning. Dessutom vill vi att EU ska ta initiativ till att hitta system för att strypa de finansiella transaktionerna till bosättarna.

När palestinierna fick ökad status i FN:s generalförsamling i höstas svarade israelerna med att hota bebygga ett nytt palestinskt område på Västbanken som kallas ”E1”. Gör de allvar av hotet är möjligheten till en tvåstatslösning i princip borta. Därför måste omvärlden reagera resolut och sätta tryck på Israel. Vi vill se en aktiv svensk utrikespolitik för fred i Mellanöstern.

Stefan Löfven (S),

Partiledare

Carin Jämtin (S),

Partisekreterare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt