Ung Pirat: Alla goda krafter måste försvara det fria internet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rättighetsalliansens hot om att stämma Piratpartiet är en attack mot det fria informationsflödet.

När argumenten tryter plockar upphovsrättsindustrin fram hoten. Rättighetsalliansen (f.d Antipiratbyrån) har meddelat att de tänker stämma Piratpartiet ifall partiet inte slutar leverera bandbredd till The Pirate Bay senast den 26 februari.
Hotet handlar inte om att stänga ner The Pirate Bay, utan det är ett hot mot möjligheten för ett politiskt parti att ha obekväma åsikter. Hotet är riktat mot hela internet. Att erbjuda The Pirate Bay bandbredd är en politisk handling.
Det Piratpartiet gör är fullt lagligt, därför bryr sig varken åklagare eller polisen sig om detta. Upphovsrättsindustrin väljer därför att stämma partiet i en civilrättslig process. I en sådan process handlar det om vem som har råd med bäst advokater. Det är pengar som avgör.
Partiet agerar kommunikationsoperatör. Verksamheten är laglig och laglig verksamhet ska inte behöva utsättas för hot av den här typen. Ska vi låta de kommersiella intressena försöka tygla en till lydnad? Ska Hollywood-företagen bestämma över internet i Sverige? Rättighetsalliansens hotbrev är inget annat än en attack mot det fria informationsflödet.
Maktens taktik är att gå på enskilda personer, stämma dem och försöka slå deras ekonomi i spillror. Med metoden ”söndra och härska” vill de behålla sin gamla kontroll som de allt mer desperat försöker återfå. Varje slag mot den grundläggande friheten som visar sig i nätet kommer bli ett slag mot samhället och mot individerna.
Detta är faktiskt en strid om olika världar. I vår värld är spridandet av kultur och kunskap är en självklar del av våra liv. Via olika protokoll delar vi varje dag med oss av information. Varje dataprogram bygger på att ettor och nollor just kopieras. Deras värld står i strid med vår värld. I deras värld förväntas vi behöva be om tillstånd varje gång vi ska dela med oss av information. De vill förvandla internet till en kabel-TV kanal.
Alla goda krafter måste därför stå enade mot denna typ av auktoritära hot. Rättighetsalliansen försöker kringgå demokratin genom att ge sig på ett politiskt parti för dess åsikter. Låt Hollywood och upphovsrättsindustrin få höra - vi kan varken köpas för pengar eller hotas till lydnad!

Gustav Nipe

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN