Debatt

Därför startar Miljöpartiet lokalavdelning i New York

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

MP: Utlandssvenskarna vill engagera sig mer aktivt

Den 20 september 1981 bildades Miljöpartiet de Gröna på ett konstituerande möte i Örebro. I dag, på dagen trettio år senare, bildar vi partiets första lokalavdelning utomlands – i New York.

Miljöpartiet har varit pionjärer inom svensk partipolitik. Vi har varit steget före både inom politiken, där tiden gett vårt engagemang för klimatet, hållbar utveckling och grön ekonomi rätt – men också inom politikens former. Vi var först med delat ledarskap, varvade listor och rotationsprincipen. I en globaliserad värld med globala hot och möjligheter känns det nu som att det är dags att höja blicken. De utmaningar den gröna rörelsen vill hantera begränsas inte till statsgränser. Vi tror att det finns ett stort intresse att som utlandssvensk kunna engagera sig på ett mer aktivt sätt än att bara poströsta vart fjärde år. Därför känns det rätt för oss att nu starta en lokalavdelning utanför Sveriges gränser.

Det bor i dag över 100 000 svenskar i USA och uppskattningsvis 40 000 i New York, jämförbart med svenska tätorter som Borlänge, Kristianstad eller Upplands Väsby. Av de 40 000 personerna tror vi att det finns en stor andel människor med starkt engagemang för ett modernt, jämställt och hållbart samhälle. Det betyder att det finns en stor potential för Miljöpartiet. Då MP New York inte kommer att ställa upp i några val, får medlemmarna mer tid och möjlighet att arbeta med politikutveckling och att hitta nya former för engagemang, något som kan inspirera resten av partiet och förhoppningsvis den svenska politiken i allmänhet.
 

Exempelvis kommer avdelningen i höst att inleda ett samarbete med Sustainable South Bronx, ett initiativ som förändrat ett av de allra fattigaste och farligaste områdena i USA till ett mycket inspirerande föredöme där hållbara initiativ utvecklar lokalsamhället. Avdelningens aktiviteter kommer att vara öppna för alla utan krav på att bli medlem – intresse och nyfikenhet räcker mer än väl. Målet är att skapa ett nätverk av engagerade människor som gör att likasinnade svenskar som kanske planerar att resa eller flytta till New York nu får någonstans att vända sig och att intresserade svenskar i New York nu får en mer naturlig koppling tillbaka till den gröna rörelsen och politiken i hemlandet.

Anders Wallner
Partisekreterare Miljöpartiet

Max Ahlborn
Språkrör MP New York

Nina Åkestam
Språkrör MP New York

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik