Dags att döda myten om den kalla högern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Unga moderater: Vi måste visa att vi förstår de utsattas situation

Foto: Foto: SCANPIX
”Det är genom att förklara hjärtat bakom reformerna vi når de väljargrupper som inte känner sig hemma med vår politik”. Här syns demonstranter under påskuppropet mot regeringens sjukförsäkringsreform.

Genom två historiska valvinster har vi alliansvänner bevisat att vi representerar politikens hjärna. Det var vetenskapen, det sunda förnuftet och ja, verkligheten om man så vill som kom att bli våra verktyg för att övertyga svenska folket om att vår politik är den bästa för Sverige. Det är när det kommer till de mjuka frågorna, politikens hjärta, som oppositionens fortfarande kan lova allt, i slutändan leverera ingenting och ändå vinna väljarnas hjärtan.

Det är dags att en gång för alla säga adjö till den gamla myten om den kalla högern och varma vänstern som fortfarande frodas i den svenska samhällsdebatten.

Man skulle kunna tro att alliansen förlorat kampen om politikens hjärta om man ser till stormarna kring sjukförsäkringsreformen, prioriteringen av jobbskatteavdrag och det förlorade omvalet i Västra Götaland. Vi vill hävda att det här är en vilseledande slutsats. Det handlar snarare om att vi aldrig tagit upp kampen om politikens hjärta. Vi flyr ofta debatten om välfärd och lite skamset erkänner vi att vi inte förmår leverera en lika socialdemokratisk välfärdspolitik som Socialdemokraterna själva.

Vi accepterar alldeles för ofta en socialdemokratisk bild om världens varande och i samma slag gör vi oss skyldiga till att befästa vänstervridna perspektiv i de frågor som rör hjärta. Då är det inte särskilt konstigt att borgerlig välfärdspolitik ofta målas upp som kall. Oavsett om den är det eller inte.

Sveriges framgångssaga är skriven i svett och inte i bläck och det är just slit som kommer krävas för att vinna väljarnas hjärtan. Det är vi och ingen annan som måste bevisa att vi är det alternativ som medför mest hjärta in i politiken. Det är vi som måste berätta om varför vi tror att det bästa av samhällen är det där ingen kan göra allt men alla kan bidra med något. Det är genom att förklara hjärtat bakom reformerna vi når de väljargrupper som inte känner sig hemma med vår politik.

Vi vet att vägen dit kommer vara lång eftersom det kommer finnas många som inte kommer låta sig övertygas med lätthet. Men det är en utmaning vi i Moderata Ungdomsförbundet tar oss an med glädje. Som Sveriges största ungdomsförbund ser vi det som självklart att ta upp kampen om politikens hjärta och vi finner oss inte längre med att skämmas över att vi inte representerar den Socialdemokratiska välfärdstatens kvävande skattetryck och gränslösa bidragsspiraler.

Vi representerar ett Sverige där arbete och inte bidrag är vägen till välståndsresor. Där välfärden i första hand är till för de som bäst behöver den och där det finns en tydlig gräns för hur politiken får påverka människors vardag.

Kampen om politikens hjärta blir en av mandatperiodens allra största utmaningar och det är först när vi förenar vår syn på politikens hjärta och hjärna som samhällsvisionen blir inbjudande för alla sorters människor. Det är först då som vi bevisar att vi inte bara förstår oss på hur man styr Sverige utan också hur vi bäst tar hand om varandra. Nu är det tid för oss alliansvänner att visa väljarna att vi förstår de mest utsattas situation i samhället – men aldrig vacklar i vår övertygelse om hur man bäst tar sig därifrån.

Det är först då vi bryter myten om den kalla högern och blir till det regeringsalternativ som i väljarnas ögon medför mest hjärta. För om vi bara vågar tro på en borgerlighet med hjärta – är det ett första steg till en väljarkår som vågar göra detsamma. Ett första steg mot vinsten i välfärdsvalet 2014.

Erik Bengtzboe

Joakim Tholén

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik