ÅSIKT

Karadzic redan dömd – i medierna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Jan Öberg: ”Bevakningen av kriget i det forna Jugoslavien är en katastrof”

Foto: Skyldig på förhand? Nyhetsbevakningen från rättegången mot Radovan Karadzic och konflikterna på Balkan är alldeles för onyanserad enligt dagens debattör Jan Öberg som just nu arbetar på boken ”Yugoslavia - What Should Have Been Done?” tillsammans med Johan Galtung och Håkan Wiberg.

I största allmänhet finns det bara en medial tolkning av Jugoslaviens tragedi, nämligen att allt var serbernas fel och att Milosevic, Karadzic och Mladic (MKM) är de enda vars namn vi behöver känna till. Kolumnister, ledarskribenter, åsiktsproducenter, telegramklippare och statligt finansierade experter har skapat en till infantilitet gränsande förenkling av vad som utom allt tvivel är en av modern historias mest komplexa konfliktformationer.

Om medias matskribenter visste lika litet om mat som Jugoslavien-drevets företrädare vet om Jugoslavien skulle folk förmodligen bli allvarligt sjuka av att följa recepten.

Komplexa konflikter kräver konfliktanalys av politik, historia, psykologi, kultur etc – för att bli förstådda och lösta. Men media bryr sig föga om att bidra till fred. Allt delas upp i onda och goda individer och journalister ursäktar sig med att allt annat skulle bli för komplicerat. Men det handlar nog om deras egen lättja. Medvetet eller omedvetet skyler man över våra egna länders historiska och samtida medansvar för helvetet på Balkan.

Bevakningen av Karadzics arrestering passar in i mönstret från 1990-talet. Utan hård fokusering på MKM skulle västvärldens politik på Balkan framstå som misslyckad i dag ­ med den var USA:s och NATO:s folkrättsstridiga bombningar och annan konflikt-felhantering i Kroatien, Bosnien och Serbien-Kosovo riktig. De selektiva krigsförbrytar-propagandisterna – som t ex Staffan Heimerson och Per Svensson –­ vet hur man undviker vissa frågor; de blir megafoner för makten och militarismen samt försvarare av den dumhetens fredsförhindrande politik som Europa och USA fört sedan 1990 på Balkan.   

Karadzic är redan dömd. Dock finns inga bevis. ”Diktatorn” och Hitler-figuren Milosevic lät man dö i sin cell; förmodligen var de juridiska bevisen så tunna att många i väst drog en lättnadens suck. Media vet att Karadzic var ansvarig för massakern i Srebrenica där ”upp emot” 8? 000 eller 10?000 människor kallblodigt mördades. Men vare sig Haag-tribunalen eller humanitära organisationer använder dessa siffror. Och hur kan det vara folkmord? Ja, det är vidrigt att behöva påpeka det när enbart män men inte kvinnor och barn mördades.

Ingen av de anti-serbiska skribenterna tycks känna till FN:s krav på minst 35 000 fler soldater för att kunna försvara de sex ”säkra” zonerna i Bosnien och att medlemsstaterna bara levererade 1 200; ej heller att FN var pank när massakern hände. De förtiger att den bosnisk-muslimska armén mördade serber och brände serbiska byar runt Srebrenica i månader före massakern. Allt var MKM! Tre människors vanvett, inte krig, politik, makt, desperation. De har förträngt att serberna, 1/3 av Bosnien befolkning, inte ville ha en ny stat och kördes över av internationella samfundet.

För att förstå det här och upplysa allmänheten måste man läsa böcker och söka mångfaldiga källor. Men det är lättare att upprepa amerikanska nyhetsbyråer och CNN, upprepa vad andra svenska journalister skrivit som citerar vad journalister före dem skrev på 90-talet. Med lite ödmjukhet inför komplexiteten, med källkritik och lyssnande till alla sidor skulle den svart-vita bilden av konflikten på Balkan falla ihop som ett korthus.

Pressen använder Richard Holbrooke som sanningsvittne. Han är f d amerikansk viceutrikesminister och gav 1980 grönt ljus för Kwangju-massakern på över 1000 fredligt demonstrerande studenter.

Karadzic kommer, som Milosevic, att säga intressanta saker inför öppen mikrofon om Västs kohandlande, vapenhandel, dirty tricks, underrättelsetjänster, dubbelspel och totala principlöshet och om Holbrookes löfte om fri lejd för honom själv – ”slaktaren”.

Han kommer att påpeka att Javier Solana, EU:s nuvarande utrikeschef, var den högsta civila ansvariga för NATO:s 78-dagars destruktion av Serbien inklusive Kosovo. Han var då NATO:s generalsekreterare. Bara förlorarna ska, som under 2:a världskriget, skickas till ”rättvisan” – Haag-tribunalen.

När inför pressen lite kvalitetskontroll? När ska man utvärdera varför bevakningen av internationell politik i allmänhet blivit så eländig och den av ex-Jugoslavien en skandal utan like?

Dagens debattör

Jan Öberg

57 år, Lund.

Docent och direktör för Transnationella Stiftelsen, TFF.