Debatt

Med er logik är inte ni heller antirasister

Replik från Sveriges unga muslimer om antisemitism

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Rashid Musa svarar på kritiken.
Rashid Musa svarar på kritiken.

DEBATT

REPLIK. Myra Åhbeck Öhrman och Henrik Johansson skriver att Sveriges unga muslimer (SUM) inte tar antisemitismen på allvar. De hävdar även att vi inte skulle vara konsekventa i vår antirasism.

Detta bygger de på – inte vad vi själva har sagt eller gjort – utan på ett fåtal personers uttalanden i andra sammanhang. Dr. Zaghloul El-Naggars medverkan i Islamiska förbundets årliga konferens har redan hanterats av arrangörerna själva. Det kan ni läsa här. De som känner oss och besöker SUM:s verksamhet vet att vi inte tolererar någon form av rasism. 

Men med debattörernas logik kan man ifrågasätta väldigt många organisationer och rörelser, inklusive debattörerna själva. Interasistmen.se som debattörerna driver var med om en budgivning om att få äta middag med Jimmie Åkesson (SD). Pengarna skulle gå till en islamofobisk organisation som menar att islam skulle vara en terrorreligion. 

Med den logiken borde vi också bojkotta Kungliga dramatiska teatern som förra året firade författaren Imre Kertesz. Kertesz har skrivit grovt islamofobiska texter och när SVT konfronterade Dramaten med uppgifterna menade den ansvarige att de ”inte kunde ta ansvar för hela hans författarskap”.

Med den logiken innebär även att vi måste förkasta delar av arbetarrörelsen och nästan hela den västerländska upplysningsidealet som i stort sätt genomsyrats av antisemitism, afrofobi och islamofobi. Vi är ganska övertygade om att debattörerna inte har problem med människor som citerar Voltaire, Rousseau eller Immanuel Kant. 

Guilty by association är ett effektivt sätt att diskvalificera meningsmotståndare på och de dubbla måttstockarna som används har aldrig varit tydligare.

Vi har varken något behov eller skyldighet av att tillfredsställa och ständigt förklara oss själva för utomstående individer. Vi vet vilka vi är och vad vi står för. 


Rashid Musa, förbundsordförande Sveriges unga muslimer 


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Antisemitism

LÄS VIDARE

Vi kan inte blunda för antisemitismen

ÄMNEN I ARTIKELN

Antisemitism

Rasism