Stoppa vapenexporten till Turkiet nu, Linde

Vänsterpartiet: Att det bara handlar om svenska brandfiltar stämmer inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU har inte kunnat enas om ett vapenembargo, men regeringen har alla möjligheter att stoppa den svenska exporten av krigsmateriel till Turkiet, skriver Håkan Svenneling.
EU har inte kunnat enas om ett vapenembargo, men regeringen har alla möjligheter att stoppa den svenska exporten av krigsmateriel till Turkiet, skriver Håkan Svenneling.

DEBATT. Jag skickar en brandfilt till Ann Linde för att påminna henne om att krigets grymheter inte kan täckas över och döljas. För att påminna om att Sverige har ett ansvar att omgående sluta bidra till Turkiets militära övertag. Vi måste ta vår del av ansvaret för att väcka Erdogan ur hans kejsardrömmar om att skapa ett nytt ottomanskt rike.

Just nu begår turkisk militär krigsbrott i norra Syrien. Tillfångatagna kurdiska soldater har avrättats, civila och hjälparbetare bombas. Samtidigt har regeringen under förra veckan försökt vilseleda oss alla om Sveriges medansvar i Turkiets invasion av nordöstra Syrien.

Utrikesminister Ann Linde sa i fredagens DN att den krigsmateriel som Sverige exporterat till Turkiet var brandfiltar och förstahjälpen-kit. Det är givetvis fel.

Sverige har sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tog makten mångdubblat sin export av krigsmaterial till Turkiet. Sedan 2014 har den gått från 0,5 miljoner till 298,9 miljoner 2018.

Är det då brandfiltar vi har exporterat? Knappast. Det handlar bland annat om kamouflage, pansarplåt och specialbyggda lastbilar. De turkiska pansarvagnar som rullar över slätterna i norra Syrien har alltså transporterats dit av svenska lastbilar. Materiel som är nödvändig för Turkiets invasion av norra Syrien.

Samma dag som regeringen meddelade att den – efter påtryckningar från Vänsterpartiet och Liberalerna – föreslår att EU inför ett vapenembargo mot Turkiet medverkade Ann Linde i TV4. Där sa statsrådet bland annat ”Nu är ju den här situationen helt ny, att Turkiet har gått in med militär offensiv.” och ”Vi exporterar ju inte krigsmateriel till länder som är i pågående strider.”

Med tanke på Turkiets angrepp mot Afrin i norra Syrien i början av 2018 och att Sverige exporterat krigsmateriel till sex av de stater som ingår i den Saudiledda koalitionen som bombar Jemen medan kriget pågått, är dessa uttalanden ganska anmärkningsvärda.

Den svenska regeringen har inte stoppat vapenexporten till Turkiet. Det har däremot Finland, Norge, Nederländerna och Tyskland gjort. I stället har vår regering gömt sig bakom att Sverige har ett annat regelverk, där beslut om vapenexport fattas av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP), inte regeringen.

Men lagstiftningen och dess förarbeten är tydliga. Regeringen har alltid ett ansvar för all vapenexport och kan också fatta beslut om att stoppa den.  Som det står i propositionen: ”Regeringen har det yttersta politiska ansvaret för exportkontrollen även i de fall beslutet fattas av ISP. ”

EU har inte kunnat enas om ett vapenembargo, men regeringen har alla möjligheter att stoppa den svenska exporten av krigsmateriel till Turkiet.

Jag skickar en brandfilt till utrikesminister Ann Linde för att hon ska göra just det – stoppa vapenexporten från Sverige. Gör det du också så att hon hör att våra röster är många och starka, för att Sveriges regering ska ta ansvar.


Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson Vänsterpartiet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE