Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Låt regnbågsflaggan vaja, Jimmie Åkesson

Åsa Lindhagen: Nu vill SD ha ett nationellt förbud på offentliga byggnader

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2019-12-03

För bara några veckor sedan kunde vi se en kraftig reaktion mot flaggpolicyn i Sölvesborg, nu blir det knappt en nyhet att Sverigedemokraterna vill ha ett nationellt förbud, skriver Åsa Lindhagen.

DEBATT. Regnbågsflaggan föddes i San Francisco 1978. Den skapades som en enande symbol för hbtq-rörelsen, en medborgarrättsrörelse som i över femtio år har kämpat för allas rätt att få leva i frihet och trygghet.

Steg för steg har kampen förts framåt och hbtq-personers situation förbättrats.

Nu ett halvt sekel senare finns dock starka skäl till oro. Vi börjar se en skrämmande utveckling i Europa. Även i Sverige ser vi bakslagen, där regnbågsflaggor halas från kommunala flaggstänger när Sverigedemokraterna är med och styr.

Sölvesborgs nya flaggpolicy som innebär ett förbud mot regnbågsflaggan väckte stor uppmärksamhet.

Vad som däremot passerade i stort sett obemärkt förbi var det beslut som Sverigedemokraterna precis fattade på sina landsdagar om ett nationellt förbud mot fel typer av flaggor vid offentliga byggnader. Det är uppenbart att regnbågsflaggan är måltavlan. Nu vill Sverigedemokraterna inte bara hala regnbågsflaggan i Sölvesborg, de vill förbjuda varenda kommun i hela Sverige att använda flaggan.

Det är ju bara en flagga, kan invändas. Men nej, det är inte bara en flagga. Det är en symbol för frihet, öppenhet och alla människors lika värde. När flaggan halas betyder det något, det är en stark signal att mänskliga rättigheter inte längre kan tas för givet. Det skapar oro och rädsla hos människor som ställer sig frågan vart Sverige är på väg.

Sverigedemokraternas beslut att driva ett nationellt förbud mot regnbågsflaggan är djupt obehagligt. Det spär på den människofientliga debatten och är ett stort steg tillbaka för den öppenhet många kämpat så hårt för.

Men vad som är ännu kusligare är hur snabbt vi verkar vänja oss. Normaliseringen går skrämmande fort nu. För bara några veckor sedan kunde vi se en kraftig reaktion mot flaggpolicyn i Sölvesborg, nu blir det knappt en nyhet att Sverigedemokraterna vill ha ett nationellt förbud.

I stället talas det om Sverigedemokraternas tvättade positioner och försök att bli rumsrena. Men vi får aldrig låta oss luras. Även om Sverigedemokraterna nu 17 år efter riksdagens beslut till sist ställt sig bakom att samkönade par ska få adoptera beskriver de fortfarande kärnfamiljen som den ”minst komplicerade” familjekonstellationen. Och regnbågsflaggan vill de hala för gott.

Det är hög tid för alla oss som tror på ett öppet och tryggt samhälle att gå samman och stå upp för människors lika värde. Vi får aldrig vänja oss och börja relativisera mänskliga rättigheter. Aldrig sluta reagera när gränser förflyttas och grupper av människor börjar utmålas som hot. Aldrig acceptera att krafter vill vrida utvecklingen tillbaka.

I stället ska vi fortsätta att stärka hbtq-personers rättigheter. Regeringen kommer att ta fram en handlingsplan med konkreta åtgärder för att förbättra för hbtq-personer. Vidare ska familjelagstiftningen ses över så att den blir mer jämlik, modern och anpassad för olika familjekonstellationer.

Det pågår också ett arbete med ny lagstiftning för att stärka transpersoners makt över sina egna liv.

Alla människor ska kunna leva sina liv i frihet och trygghet. Ingen människa ska känna sig rädd över att hålla sin partner i handen på stan eller vifta med en regnbågsflagga i en av landets alla prideparader.

Kampen för ett öppet samhälle måste fortsätta. Annars är risken stor att mänskliga rättigheter trycks tillbaka. Och att demokratins flagga till sist börjar vaja på halv stång.


Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister med ansvar för hbtq-politiken (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.