Debatt

Bilden av vårt parti stämmer inte alls

Replik från V i Storstockholm om uteslutningen av Amineh Kakabaveh

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Detta handlar inte om Kakabavehs viktiga arbete mot hedersrelaterat våld, utan om att hon under lång tid har struntat i saker som borde vara självklara för en riksdagsledamot, skriver Vänsterpartiet Storstockholm.

Foto: TT

DEBATT

REPLIK. Ett antal före detta vänsterpartister anser i en debattartikel att det faktum att Amineh Kakabaveh lämnar Vänsterpartiet tyder på att partiledningen strypt debatten, demokratin satts ur spel och att vi struntar i arbetet mot hedersrelaterat våld.

Det är alltid tråkigt att förlora medlemmar med mycket kunskap och lång erfarenhet och vi hoppas att vi i framtiden kan mötas i en bredare vänster.

Men för oss, och merparten av medlemmarna i Vänsterpartiet Storstockholm, stämmer den bild som ges i artikeln inte alls. Vi har tre gånger så många medlemmar som för tio år sedan och följaktligen fler åsikter och erfarenheter än tidigare – och måste ha högt i tak. Det är dock inte en demokratisk rättighet i Vänsterpartiet att, som Kakabaveh upprepade gånger gjort, kränka andra medlemmar offentligt genom att till exempel kalla dem ”islamkramare” eller ”stalinister”.

Detta handlar inte om Kakabavehs viktiga arbete mot hedersrelaterat våld, utan om att hon under lång tid har struntat i saker som borde vara självklara för en riksdagsledamot. Hon har inte betalat partiskatt och har systematiskt sjukskrivit sig från obligatoriska möten. Hon har upprepade gånger omdömeslöst attackerat sitt eget parti och spridit falska uppfattningar om vårt arbete, inte minst i frågan om hedersrelaterat våld.

Kakabaveh har också vid upprepade tillfällen spridit rasistiska fördomar, i synnerhet mot muslimer. Att hon delade och försvarade innehållet i en nazistisk film är bara ett exempel.

Kakabaveh har varit inbjuden till alla möten med distriktsstyrelsen och valledningar och till en lång rad dialogmöten, men har själv valt att inte närvara. Vi hade också kontakt med partiet på riksnivå i samband med den, för övrigt helt stadgeenliga, process som inleddes om uteslutning. Hade hon inte valt att lämna partiet hade därför uteslutning också för oss varit den enda möjliga lösningen på en beklaglig men ohållbar situation.

Utmaningarna för en feministisk och antirasistisk vänster är just nu oerhört stora, och Vänsterpartiet behövs mer än någonsin. Vi kommer att fortsätta vårt arbete mot hedersrelaterat våld och ta strid mot ombildningar av hyresrätter, arbeta för en avgiftsfri kollektivtrafik och försvara arbetsrätten.


Elena Karlström, distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm
Jesper Wiklund, vice distriktsordförande
Torun Boucher, verkställande utskottet
Robert Mjörnberg, verkställande utskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Läs mer:

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Vänsterpartiet

LÄS VIDARE

DEBATT Avgå, Aron Etzler – du förstör Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Amineh Kakabaveh

Stockholm